oranje tomaat gaat hard, oranje paprika ‘niet anders dan normaal’

Een gezonde, oranje kroon op Woningsdag

Tholen - “Ik heb in tijden weer eens een leuke verkoop van oranje tomaten, een fijn lichtpuntje”, vertelt tomatenteler Kees Stijger. Waar normaal gesproken Koningsdag, dit jaar eenmalig omgedoopt in Woningsdag, niet zoveel deed voor zijn afzet, is het dit jaar anders.

De oogst van zijn 0,8 hectare met oranje trostomaten loopt deze week goed weg. “Wij krijgen heel veel aanvragen en dat is zeer welkom, want voor de rest is de afzet door het wegvallen van vraag uit de horeca gewoon ronduit slecht.”

Bizarre marktsituatie
De aanvragen voor de oranje tomaten hebben deze week een speciaal randje. Zo maken mensen voor bejaarden Oranjesoep of verpakken een pond oranje tomaten en geven deze als cadeau weg. Ook het stalletje van Kees, langs de Honselse Zwethlaan, moet regelmatig bijgevuld worden.

De enthousiaste stroom aan aanvragen doet Kees goed. In zijn ruim veertig jaar als tomatenteler maakte hij niet zo’n bizarre marktsituatie mee. “Positief is nu dat de consument, via het stalletje of op welke manier dan ook, kennis maakt met ons product. Een heel lekker, heel gezond product, dus als mensen eenmaal weten dat het er is, kopen ze het hopelijk ook vaker.”

Triomixen
Natuurlijk verkoopt Kees liever zijn product met pallets tegelijk, maar voorlopig ziet het daar nog niet naar uit. “Naast oranje trostomaten heb ik ook 1,2 hectare geel en een beetje rood staan. Ook daar denken we na over nieuwe, creatieve manieren van verkoop. Je moet namelijk iets verzinnen. Zo gaan we binnenkort starten met triomixen in een nieuwe, speciaal ontwikkelde kartonnen schaaltjes met daarin twee rode, twee gele en twee oranje tomaten. Die gaan we uitzetten bij de handel.”

Stickertje met een kroontje
Maar eerst nog even gas geven tot maandag, Woningsdag dus. “Daarvoor hebben we ook nog speciale stickertjes met daarop de tekst ‘Koningstomaten, de kroon op uw gezondheid’. En dat is ook echt zo, want zo gezond, én duurzaam geteeld met aardwarmte, komt de consument ze niet vaak tegen.”

Vraag oranje paprika 'goed', maar 'niet anders dan normaal'
Hoe anders is het met de Woningsdagdrukte bij Léon Barendse van Barendse DC dat oranje paprika’s teelt, net als Kees ook met aardwarmte. “Wij merken er qua afzet eigenlijk niets van. Anders dan oranje tomaten is ons product een stuk bekender en bovendien zitten we vooral op de export.” Wel stemt de seizoenstart Léon tot tevredenheid. “Die is stukken beter dan de afgelopen twee jaar, maar die jaren was de start ook gewoon slecht.”

De Oranje Paprikavereniging was de afgelopen jaren de aangewezen club op de promotie van de oranje paprika op te pakken. Met allerlei acties werd dat afgelopen jaren ook gedaan, maar sinds dit jaar is de vereniging, altijd financieel gesteund door een veredelingsbedrijf, gestopt. De oranje paprika is ook al goed bekend. “In Nederland zie je oranje paprika wel steeds meer in de stoplichtverpakking in plaats van groen. Los zie je de oranje paprika heel sporadisch nog in het Nederlandse schap. 

En de sierteelt dan? Daar heb je ook oranje producten, natuurlijk. Gerbera's bijvoorbeeld, waarmee 'leuke acties worden gedraaid'. 

Voor meer informatie:
Tuinbouwbedrijf Kees Stijger
Facebook-pagina

Kees Stijger
keesstijger@hetnet.nl 

Barendse DC
www.barendse-dc.nl

Léon Barendse
info@barendse-dc.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven