Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roland Gels (Levarht): "Ik verwacht een versnelling van de reeds ingezette trend local-for local"

Hoe bereidt de AGF-sector zich voor op de anderhalvemetereconomie?

Tholen - Hoe gaat de AGF-sector op weg naar de anderhalvemetersamenleving? Wordt thuiswerken het nieuwe normaal? Zet e-commerce versneld door? Wordt de supermarkt een nog belangrijker afzetkanaal? We vroegen Roland Gels, algemeen directeur van Levarht welke effecten hij op lange termijn van deze Corona-crisis verwacht voor het dagelijkse werk en de handel.

"We zijn op weg naar een anderhalvemetereconomie, die ik nog niet zo goed kan bevatten, maar waar we ons wel op voor moeten bereiden", steekt Roland van wal. "Deze tijd heeft ons versneld en noodgedwongen geleerd online via video te vergaderen, daaraan raken we gewend. Eén en ander heeft tot gevolg dat we minder kilometers maken en elkaar steeds makkelijker vinden vanaf onze eigen werkplek, waar die op dat moment ook is."

Live videopresentaties
"Binnen Levarht doen wij onze stand-ups, zeepkistsessies en informatieve kwartaalsessie voor verschillende groepen medewerkers nu middels live videopresentaties en vooraf opgenomen korte filmpjes die we onder meer via WhatsApp verspreiden. Dit werkt fantastisch en is naar ieders tevredenheid. Binnen het bedrijf reorganiseren wij om ruimte te creëren tussen werkplekken, schuiven we met shifts om zo afstand te creëren. Het is een puzzel, maar als de crisis ons iets heeft geleerd is het creatief te zijn", aldus Roland

"Als conservatieve groenteboer heb ik altijd wat wantrouwen gehad tegen thuiswerken. Maar nu ik het zelf ervaar, moet ik oppassen dat ik niet langer aan mijn werkplek vastgenageld zit dan dat ik dat op kantoor heb. Het vergt echter wel meer inzet om je collega’s te vinden, maar als die energie er in wordt gestoken, dan gaat het niveau van de communicatie omhoog omdat we zaken beter aan elkaar uitleggen en er eerder controlevragen worden gesteld. Het verandert de balans tussen live en online en brengt deze meer in evenwicht. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Wat een uitdaging blijft, is wel de snelheid van informatie-uitwisseling in de dagelijkse operatie waarin onze business vraagt om snel reageren."

Versnelling local-for-local
"Als we dan kijken naar de effecten op onze handel, dan verwacht ik een versnelling van de reeds ingezette trend local-for local, iets waar wij bij Levarht al jaren op inzetten en waar we ook in geloven. De langetermijngevolgen voor onze luchtvrachthandel zullen een negatieve impact hebben, aangezien klanten op zoek gaan naar meerdere bronnen, die concurrerend blijken te zijn met de import vanuit Nederland. Dat hebben we ook gezien na het sluiten van de grenzen tussen de EU en Rusland en dat zien we ook terug in de exportstromen naar 'luchtvrachtmarkten' zoals de Verenigde Staten en Japan, niet in het minst door versnelling in de local-for-local trend", constateert Roland.

"Ik ben blij met ons aandeel in de retail vanuit Levarht en de groei die dit met zich meebrengt. Ik zie ik het bestelgedrag thuis en bij de buren snel verschuiven van fysieke bezoeken naar online bestellen, dat zal niet zomaar verdwijnen. Capaciteit van online bestellingen is nu een bottleneck waarbij wachttijden oplopen en anderzijds zal dit de omzet per vierkante meter op de winkelvloer verlagen", zegt Roland.

Vertraging foodservice en out-of-home
"Aan de andere kant zullen de naweeën van deze crisis nog lang voelbaar zal zijn voor de foodservice-industrie. Foodservice en out-of home was een snelgroeiende tak in onze branche, overwaaiend vanuit Amerika en Engeland. Deze groei zal langdurige vertraging oplopen en we zijn echt niet zomaar weer op het niveau van voor de crisis. Enerzijds door de anderhalvemetermaatschappij, anderzijds ingegeven door een financiële crisis."

"Net als dat we samen binnen Levarht nu met creatieve oplossingen komen tot samenwerking, verwacht ik dat één van de meest positieve gevolgen van deze crisis zal zijn innovatiever manier van samenwerkingen binnen onze keten en nieuwe oplossingen. Die oplossingen zullen voor een belangrijk deel een digitaal aspect hebben. Kortom kansen", besluit de directeur van Levarht.

Voor meer informatie:
Roland Gels
Levarht
Mijnsherenweg 12
1424 CB De Kwakel
RGels@levarht.nl
www.levarht.com