Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na een moeilijk 2019 zet de Covid-19-crisis Europese aardappeltelers nog verder onder druk

De Covid-19-pandemie heeft desastreuze gevolgen voor de consumptieaardappelmarkt en dit zal zijn weerslag hebben op andere segmenten van de aardappelmarkt, zoals voor coöperaties die  aardappelen vermarkten en verwerkers van zetmeel. Te midden van alle tumult stelt de sector, vertegenwoordigd door Copa en Cogeca, verschillende oplossingen voor in een brief die zij onlangs naar de Europese Commissie heeft gestuurd. 

Arnaud Delacour, voorzitter van Copa-Cogeca, vertelt dat de verliezen als gevolg van de Covid-19-crisis in de EU op meer dan €400 mln worden geraamd, waar het wegvallen van de extra waarde die gegenereerd wordt door de handel, verwerking en horeca nog bijkomt. De economische reserves van telers zijn al uitgeput na de slechte resultaten van vorig jaar, toen de sector kampte met extreme droogte. "We hebben snel liquiditeitssteun en door de overheid gegarandeerde leningen nodig willen we deze moeilijke periode overleven. Alle maatregelen die de Europese Commissie heeft genomen, vereisen een gecoördineerde aanpak van de 27 EU-lidstaten omdat anders het risico op interne marktverstoringen toeneemt." 

In haar brief roepen Copa en Cogeca de Commissie op om steun te bieden in de vorm van budget van buiten de GLB-begroting en te overwegen om tijdelijke buitengewone steunmaatregelen voor de Europese aardappelsector in te voeren. 

Europese telersorganisaties hebben de Europese Commissie ook al gevraagd om de artikelen 219 en 221 van de integrale GMO-verordening in werking te laten treden om een betere organisatie van de aardappeltoeleveringsketens mogelijk te maken en hen in staat te stellen te anticiperen op toekomstige problemen die zullen ontstaan wanneer de beperkende maatregelen in de EU en derde landen worden opgeheven. 

Copa en Cogeca roepen de Europese Commissie op om de particuliere opslag van gecontracteerde diepgevroren friet te steunen op de voorwaarden dat verwerkers ermee instemmen om de productie meteen op maximale capaciteit te hervatten en er consumptieaardappelen uit de markt worden genomen omdat er geen markt is voor overschotten.

Particuliere opslag en het uit de markt nemen van product zou ook toegestaan moeten worden voor vroege aardappelen omdat telers te lijden zullen hebben van marktverstoringen en de verlenging van de beperkende maatregelen. 

 

Voor meer informatie:
Dominique Dejonckheere
Copa-Cogeca
Email: dominique.dejonheere@copa-cogeca.eu 

Publicatiedatum: