Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BelOrta viert 70ste verjaardag allereerste klokverkoop

De klokverkoop is vandaag  niet meer weg te denken uit de veilingwerking. Precies op de dag af 70 jaar geleden vond de allereerste klokverkoop plaats bij MTV te Sint-Katelijne-Waver, één van de vele veilingen waar BelOrta uit ontstaan is. Daarmee werd tevens één van de grootste stappen in de modernisering van de groenten- en fruitverkoop gezet.


De verkoopzaal omstreeks 1950

Klokverkoop als veruitwendiging van de wet van vraag en aanbod
De verkoopzaal mag met recht en reden het kloppend hart van de veiling genoemd worden. Van maandag tot vrijdag zetten de kopers de wet van vraag en aanbod hier om in de praktijk. Dankzij zes computergestuurde veilingklokken verloopt de verkoop snel en efficiënt. De klokken tonen verschillende gegevens – waaronder de productnaam, het kwaliteitsblok, het aanbod, de eenheidsprijs en de gekochte hoeveelheid.

Hoewel de klokverkoop ondertussen meer dan haar waarde bewezen heeft, blijft het concept een ietwat ongrijpbaar gegeven voor niet-ingewijden. De werking is evenwel opmerkelijk simpel – graag neemt BelOrta je mee in het systeem.

1960

Kopers kunnen de evolutie van de prijs volgen op de lichtkrans met 100 oplichtende lampjes. Deze lichtkrans toont een startprijs en draait daarop – in een systeem van afslag – volgens tegenwijzering naar een lagere prijs. De koper die als eerste zijn of haar knop indrukt, sluit de transactie af. Op dat moment worden de eenheidsprijs en het kopersnummer automatisch getoond. De koper krijgt audioverbinding en kan via het communicatiesysteem het gewenste aantal kisten doorgeven aan de veilingmeester. Vaak staat de transportdienst van de koper alvast klaar om meteen na deze verkoop de aangekochte kisten te verladen. Op deze wijze creëren we een ultrakorte en snelle logistieke keten. Na de aankoop wordt het nog beschikbare aanbod verminderd met het aantal gekochte kisten, waarop een nieuwe transactie start.


Simultaan veilen omstreeks 1970

Het kloksysteem kan verder opgedeeld worden in de mechanismes van dagverkoop en voorverkoop. Producten die reeds aangevoerd werden op de veiling worden verhandeld onder het systeem van dagverkoop. Bij voorverkoop worden producten verkocht die nog geoogst of gesorteerd moeten worden. Deze worden daarop de volgende dag (of – indien gewenst – later) direct na het oogsten aangeleverd. Dankzij deze werkwijze kunnen producten meteen in de juiste eindverpakking geoogst worden door de teler. Zo vermijden we eventuele omverpakking, hetwelk ten goede komt aan de kwaliteit van onze groenten en fruit.

Evolutie van rudimentair systeem tot ultramoderne infrastructuur
De Belgische tuinbouw op ondernemersniveau kan bogen op een oeroude traditie, met roots vroeg in de 20e eeuw. Aan de grondslag van succesvol ondernemen ligt uiteraard het bekomen van een zo goed mogelijke prijs. In dat kader werd in 1950 op de Mechelse Tuinbouwveiling – één van de voorlopers van het huidige BelOrta – de klok geïntroduceerd als onpartijdig, objectief en niet-beïnvloedbaar systeem. Door middel van een pedaal werd de wijzer van de klok boven de geschatte prijs geplaatst. Vervolgens liep de wijzer af tot een koper op de door hem gewenste prijs afdrukte. Op de veilingklok duidde de wijzer de afgeklokte prijs aan en lichtte meteen het vaste plaatsnummer van de koper op. Een ingenieus en waterdicht systeem.

Onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen in de 20e eeuw onderging ook de klokwerking een vliegensvlugge transformatie. Een evolutie die in 2010 culmineerde in een gloednieuw kloksysteem bij de toenmalige Mechelse Veilingen. Daar stopt de innovatie echter niet. Vandaag dienen kopers niet eens meer aanwezig te zijn in de verkoopzaal. Via e-commerce (thuiskoop) kunnen ze vanop hun pc alle klokbewegingen volgen en transacties afsluiten. Het Simultaan Netwerk – met een realtime, wereldwijde connectie – zorgt er dan weer voor dat kopers aanwezig in de BelOrta verkoopzaal ook kunnen bieden op producten die gelijktijdig op de andere Belgische veilingen worden aangeboden, transparantie ten top dus.

Dat beaamt ook Jos Van Dessel – voormalig Commercieel Directeur bij BelOrta en haar voorgangers : “Alle zichzelf respecterende producenten, producentenorganisaties of de handel in het algemeen kijken met regelmaat – zij het dagelijks dan wel wekelijks – naar de prijsvorming op de veilingklok. Dé manier om de waarde te bepalen in het landschap van vraag en aanbod. Door de simultaanverkoop werd de handel opnieuw wakker geschud aangezien iedereen realtime kon volgen wat er speelde binnen de Belgische veilingwereld en hoe de beste prijs tot stand kwam. De thuisverkoop betekende nog een stap verder in dit proces. Plots was alle info zichtbaar voor elke geïnteresseerde partij vanuit de handel en dit over de hele wereld.”



In 2018 werd ook de verkoopzaal in BelOrta Borgloon in een nieuw, ultramodern kleedje gestoken. In een 100% Belgische samenwerking met Aucxis werd een gloednieuw softwaresysteem geïntroduceerd waarin nieuwe softwarecomponenten naadloos geïntegreerd werden in de bedrijfsapplicaties van de veiling. Zo kan kopen én informatie raadplegen moeiteloos tegelijkertijd gebeuren.

De voordelen van de klok zijn menig. Over de objectiviteit van het platform spraken we reeds in bovenstaande. Bovendien kan men dankzij het moderne kloksysteem producten makkelijk gebundeld in uniforme kwaliteitsblokken verkopen, wordt een maximum aan transparantie gerealiseerd en kan er op een uiterst efficiënte en snelle wijze aan verhandeling gedaan worden, een essentieel voordeel in het kader van verkoop van verse goederen. Het mag dan ook tot weinig verbazing wekken dat BelOrta – dankzij haar commerciële grondslag in het kloksysteem – tot vandaag als één van dé Europese referenties op het gebied van prijszetting beschouwd wordt.

Enkele cijfers
• Klokverkoop vindt plaats van maandag tot vrijdag
o Maandag, woensdag en vrijdag zijn hoofddagen voor groenten, met verkoop van ca. 07u00 tot 11u00 (afhankelijk van het seizoen)
o Dinsdag en donderdag zijn tussendagen voor groenten, met verkoop van ca. 08u15 tot 10u30 (afhankelijk van het seizoen), maar wel hoofddagen voor het fruit.
o Tijdens het seizoen worden ook op zaterdag aardbeien verkocht
• 6 computergestuurde veilingklokken
• 150 plaatsen op de koperstribune
• 400 aangesloten kopers

Voor meer informatie:
BelOrta
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
E-mail : info@belorta.be
www.belorta.be 

Publicatiedatum: