Overzicht wereldmarkt knoflook

De markt voor knoflook is nagenoeg leeg. De voorraden zijn zeer beperkt en de kleine beetjes die er zijn, vliegen zo weer de deur uit. In Zuid-Afrika zorgt dat momenteel voor zeer hoge prijzen op de lokale markt. Andere landen profiteren dan weer van de situatie zoals Egypte dat zijn export sterk ziet toenemen. Het is nu wachten op de nieuwe oogst uit China en Spanje, de knoflook staat er goed bij op de velden maar de vraag is of er straks voldoende arbeiders zijn om te oogsten...

Nederland: alle knoflook die binnenkomt, vliegt de deur uit
Door het Corona-virus is er een grote onverwachte vraag naar knoflook ontstaan en volgens een Hollandse importeur heeft dat een krapte veroorzaakt die nog wel enkele weken kan aanhouden. Bij alle importeurs is de hele 'supply chain' in de war gegooid. Alle knoflook die binnenkomt, vliegt de deur uit. Hoewel de importeur wekelijkse aankomsten heeft, is alles in voorverkoop verkocht en komt de eerste knoflook voor de vrije verkoop bij hem pas weer medio mei binnen.

In Spanje kampt men met te weinig arbeidskrachten en is de voorraad zo goed als op, net als de Chinese oogst. Het is nu de vraag voor de nieuwe oogst in Spanje en China of er nog arbeidskrachten zijn voor het verwerken en verpakken van de knoflook. De knoflook staat er in de velden goed bij, maar dat wil nog niet zeggen dat die gauw de krapte op de markt kunnen doen weg nemen.

Duitsland: dreigende tekorten kenmerken de markt
Door de lockdown aldaar kwam er tijdelijk weinig aanvoer vanuit China. Ook in Spanje is het beschikbare volume nauwelijks toereikend, hoewel Duitse importeurs met man en macht andere toeleveranciers aanboren. Over de gehele linie heerst er dus schaarste op de markt: Aangezien weldra nieuwe oogst vanuit de voornaamste Spaanse teeltgebieden komt, worden de voorraden nu zoveel mogelijk opgemaakt. De laatste vier weken is de vraag vanuit de retail onophoudelijk gestegen en men maakt zich al zorgen of en hoe men deze vraag op termijn tegemoet kan komen. "Er wordt het dubbele zo niet het drievoudige in vergelijking met een normale afzetsituatie besteld. Kennelijk associeert men knoflook toch met een gezond product, dat het immuunsysteem sterkt. De marktsituatie heeft logischerwijs zijn weerslag op de prijzen die de voorbije weken de hoogte in schieten."

Frankrijk: markt is nagenoeg leeg door grote vraag
Knoflook is één van de producten waar de vraag naar is gegroeid tijdens de crisis. De markt is in Frankrijk bijna leeg en hetzelfde geldt voor buurland Spanje. De grote vraag doet de vraag rijzen of er wel genoeg gaat zijn tot de volgende oogst in Spanje. Dit jaar zou de oogst eerder op de markt moeten liggen dan normaal. In Zuidoost- Frankrijk is er al verse knoflook te vinden op de markt maar in bescheiden volumes. De eerste gedroogde paarse knoflook moet op de markt komen rond de medio juli, daarna volgt witte-, en wat later ook roze knoflook. Voor de situatie op het veld zijn er geen problemen. Daar gaat het dit seizoen niet aan liggen.

Spanje: telers maken zich zorgen over arbeidstekort
De prijs voor Spaanse knoflook is sinds januari met 15% gestegen. De vraag is groot door de wereldwijde tekorten op de markt. De oogst van het nieuwe seizoen start begin mei in Andalusië. Hoewel de stromen hier geen schade hebben aangericht, houden de telers scherp de kwaliteit in de gaten. Het areaal blijft stabiel in Spanje met 27.000 hectare. Tussen eind mei en eind juni begint de oogst in de belangrijkste productieregio in Spanje: Castilië-La Mancha.

De grootste zorg voor de telers is een tekort aan plukkers voor het komende seizoen. Door de genomen maatregelen tegen het coronavirus blijven de grenzen dicht en kunnen arbeidsmigranten niet naar Spanje komen. De oogst van knoflook is erg arbeidsintensief. De Spaanse overheid probeert de sector tegemoet te komen met tijdelijke werklozen maar het kost tijd om deze onervaren medewerkers te trainen in het plukken van knoflook. Volgens de sector is de beste oplossing het Duitse model met tijdelijke werkcontracten voor arbeidsmigranten die werken in de land- en tuinbouwsector.

Italië: hogere prijzen zijn welkom voor knoflooktelers
De Italiaanse knoflookprijzen stijgen, met pieken tot 30%. Maar dit is enkel een herstel van de markt aangezien de prijzen de afgelopen twee jaar zeer laag waren en de producenten nauwelijks de productiekosten dekten. De voorzitter van een grote coöperatie die in Noord-Italië knoflook produceert, zei dat er nu veel vraag is naar het nationale product. Supermarkten vragen om verpakte en gecertificeerde knoflook en geven de voorkeur aan het binnenlandse product boven het buitenlandse. De prijsstijgingen van de afgelopen maanden hebben niets te maken met het Coronavirus effect.

Een handelaar uit Noord-Italië zegt dat Egypte, dat altijd al relatief wat minder aantrekkelijk was voor import, nu interessant is geworden, met prijzen die veel hoger zijn dan in voorgaande jaren. "We beginnen met de verkoop van Egyptische knoflook in het weekend. Italië zou eind juni met de nieuwe oogst moeten beginnen, dus er zijn nog ongeveer twee maanden te gaan. Het areaal is vergelijkbaar met het seizoen van vorig jaar. De producenten maken zich echter zorgen over het gebrek aan arbeidskrachten." De markt voor biologische producten is stabieler. "De hoeveelheden zijn gereserveerd voor gespecialiseerde klanten en ook hier is de prijs aanzienlijk gestegen".

In Midden-Italië heeft een grote producent het areaal vergroot van 40 tot 55 hectare omdat de vraag toeneemt. Op dit moment heeft hij geen product meer beschikbaar. De prijzen zijn bevredigend geweest. 

Egypte: profijt van tekorten op de markt
De volumes van knoflook zijn voor dit seizoen te vergelijken met vorig jaar. Het seizoen voor verse knoflook is net achter de rug en men is overgestapt op de gedroogde knoflook. De vraag is op het moment hoog en Egypte heeft daarmee weer kansen om op nieuwe markten te verschijnen. Zo is de export naar Brazilië (deze markt ging vorig jaar open voor Egypte) weer gestegen. Ook uit Canada, de VS en Zuid-Afrika is de vraag naar Egyptisch knoflook gestegen.

Zuid-Afrika: zeer hoge prijzen voor knoflook
Momenteel komt de knoflook in Zuid-Afrika uit Spanje en China. Naar verluidt zijn er wat verstoringen in de logistiek en is er een consequent lage voorraad op de markt. De prijs ligt rond de 91 ZAR (€ 4,43) per kilogram en ligt daarmee zeer hoog (ruim 233% hoger dan in vorig jaar rond dezelfde periode). Niet alleen komt dit door de marktsituatie maar ook de wisselkoers en een zwakke munt. Meer dan 60% van de knoflook wordt geïmporteerd. Lokale telers zijn inmiddels begonnen met het planten van knoflook. Een aantal telers is echter gestopt omdat ze niet kunnen concurreren met de import. Enkele retailers geven aan dat ze de voorkeur geven aan het binnenlandse product in het seizoen.

Peru: markt profiteerde van hoge importtarieven op Chinese producten
De teelt van knoflook vindt voornamelijk plaats in Zuid-Peru en is bestemd voor Mexico, Brazilië, VS en Australië. De productie loopt van september en januari met kleinere volumes vanaf juli. In het laatste seizoen waren de maten kleiner dan normaal. Er was meer export mogelijk naar de VS door hoge importtarieven op Chinese knoflook en daarna een tekort aan producten. Echter, de VS heeft vooral vraag naar witte knoflook terwijl in Peru meer de gekleurde varianten worden geteeld.

Chili: export naar Brazilië is gegroeid
De oogst begon in november met de piek in januari tot maart. De belangrijkste variëteit is de Chinese paarse knoflook en de belangrijkste exportbestemmingen zijn Mexico en Brazilië. De prijzen zijn beter dan vorig jaar. Toen waren de prijzen slecht door de concurrentie van China. Brazilië koopt meer Chileense knoflook omdat door antidumpingmaatregelen de Chinese knoflook duurder is geworden.

Mexico: nauwelijks voorraden door gestegen vraag
Het Mexicaanse seizoen loopt van maart tot eind juli met veel teelt van Chinese paarse knoflook en hier en daar ook witte knoflook. De vraag is momenteel hoger dan normaal door een tekort aan import uit China. Door die grote vraag is er bijna geen voorraad meer voor handen en is het wachten op de volgende oogstfase eind mei.

China: prijsdaling wordt verwacht in de komende weken
De knoflookmarkt is heel onvoorspelbaar dit jaar. De voorraad is nog groot en de nieuwe oogst zit er ook al aan te komen in mei, die naar verwachting dit jaar ook groter zal zijn dan de oogst van vorig jaar. Normaal gezien zou de prijs al zijn gedaald, maar de laatste paar weken is er een hoge prijs gebleven. Na Chinees Nieuwjaar was er veel vraag naar knoflook, maar kon er niet gelijk geleverd worden vanwege tekorten aan personeel of logistieke problemen. De prijs bleef dus hoog ondanks de grote voorraden. 

De problemen waren alweer snel opgelost in China en alle bedrijven konden weer volop produceren en exporteren. Echter door de verdere verspreiding van het virus wereldwijd, hebben importlanden nu moeite met hun logistiek en levert dat soms vertraging op. Chinese bedrijven zijn daardoor nu ook extra voorzichtig en maken nog duidelijke afspraken voordat ze exporteren. Naar verwachting zal de komende weken de prijs gaan dalen, maar het is nog onduidelijk wanneer dat zal beginnen. De prijs zal sowieso dalen, want als de nieuwe knoflook op de markt komt, verliest de oude knoflook automatisch een deel van zijn waarde en gaat de prijs voor oude knoflook omlaag.

Noord-Amerika: hoge prijzen door opgedroogde voorraden
Ook op de Noord-Amerikaanse markt zijn de voorraden voor knoflook beperkt. De shutdown van import uit China waar 80% van de wereldhandel van knoflook vandaan komt, had zijn impact op de markt in Canada en de VS. Door het wegvallen van dit importkanaal richtte de importeurs zich op Argentinië en Spanje en dichter bij huis op de markt in Californië en Mexico. Deze voorraden waren al snel opgedroogd door de sterk gestegen vraag en het is nu wachten op de nieuwe oogst eind mei in Spanje, Mexico en China. Een deel van de voorraden komt nu uit Californië waar nu ook kleinere maten worden verkocht. De prijzen zijn op het continent in sommige gevallen verdriedubbeld. Men verwacht dat prijzen pas weer normaliseren rond juni. De knoflookoogst in Californië is nu geheel gewijd aan de retail omdat de Foodservice compleet was weggevallen in de eerste week van de maatregelen. Nu is de vraag vanuit deze sector terug op 15-20% van wat het normaal is.

Australië: import gestegen met 7%
Het land is maar een kleine speler op het wereldtoneel als het aankomt op de knoflookteelt. In 2019 was de productie 2.812 ton en werd er voor 13.060 ton geïmporteerd waarvan iets minder dan 10.000 ton uit China komt. De import nam daarmee toe met 7%. Belangrijkste variëteiten in de Australische productie zijn de Turban (60%), artisjok (20%), Subtropical (15%), Creole (3%) en de paarse knoflook (2%).

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt aardbeien


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven