Ecuadoraanse bananentelers klaar om afzet 3 weken stil te leggen

De Ecuadoraanse bananensector komt in woelig vaarwater terecht als gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis. Om een eind te maken aan het overaanbod aan bananen op de markt, heeft de sector besloten de afzet gedurende drie weken stop te zetten. Zo hopen ze op een stabilisatie van de prijzen. Het fruit dat niet op de markt komt, wordt gedoneerd aan de Ecuadoraanse bevolking om hen zo een handje toe te steken in de huidige crisis.

Vertegenwoordigers van de Nationale Bananenfederatie (Fenabe), die ongeveer twintig telersverenigingen uit het hele land verenigt, hebben dit voorstel al officieel gemaakt. In een brief aan de regering vraagt de sector om hulp bij de distributie van de naar schatting 18 mln. bananentrossen.

Het is een harde maar noodzakelijke maatregel volgens de telers. In de huidige situatie is er wel een grotere binnenlandse vraag naar voedsel, maar door de daling van de internationale vraag zijn de prijzen afgezakt naar een bedroevend niveau. De officiële prijs voor een doos van 18,6 kilo is €5,90. Vandaag de dag krijgen de telers er maximaal €2,30 voor. Byron Paredes, de voorzitter van de Vereniging van Bananentelers, beweert dat voor deze prijs de telers voor niks werken en zelfs verliezen lijden. “In plaats van de bananen weg te geven in het buitenland, doneren we ze liever hier in eigen land", zegt hij.

Ook de exporteurs zijn heel bezorgd. Richard Salazar, de directeur van de Ecuadoraanse Vereniging voor de Afzet en Export van Banaan (Acorbanec), zegt dat de afzet in Rusland en de EU vooral gedaald is door logistieke en distributieproblemen. In januari bedroeg de Ecuadoraanse afzet nog 37,6 mln. dozen, maar in februari en maart zakte dat cijfer naar respectievelijk 33 en 30 mln. De grootste daling wordt echter verwacht in april, wanneer de afzet vermoedelijk met 30% zal afnemen.

"De aanvoer op een lager pitje zetten, lijkt ons een goed idee, maar we zijn het niet eens met een volledige stop", zegt Richard Salazar.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven