Nieuwe coating voorkomt bacteriële kruisbesmetting in versproducten

In de loop van hun reis van de open velden naar de productdisplays in de supermarkten kunnen verse groenten en fruit soms besmet raken met micro-organismen. Deze producten kunnen dan andere producten bederven, waardoor de besmetting zich verder verspreidt en het aantal voedselproducten dat ziektes kan veroorzaken, toeneemt.

Om kruisbesmetting tussen AGF-producten te voorkomen, hebben onderzoekers van de Texas A&M University een coating ontwikkeld die kan worden aangebracht op oppervlakken die met voedsel in aanraking komen, zoals transportbanden, rollen en verzamelbakken. De wetenschappers hebben hun coating niet alleen kiemdodend gemaakt, maar ook uiterst waterafstotend. Zonder water kunnen bacteriën zich niet hechten of vermenigvuldigen op oppervlakken, waardoor besmetting van het ene naar het andere product drastisch wordt afgeremd.

"Het consumeren van besmet onbewerkt voedsel zorgt ervoor dat honderden mensen jaarlijks ziek worden, en dus is voedselverontreiniging niet alleen een enorm gezondheidsprobleem, maar ook een aanzienlijke economische last," aldus Mustafa Akbulut, universitair docent aan het Artie McFerrin Department of Chemical Engineering. "In onze studie tonen we aan dat onze nieuwe tweeledige coating - een die zowel bacteriën kan afweren als doden - de verspreiding van bacteriën sterk kan beperken, waardoor kruisbesmetting wordt voorkomen."

Hoewel de nieuwe coating langer meegaat dan andere coatings, ontdekten de onderzoekers dat ook hun coating na een een bepaald tijd opnieuw moet worden aangebracht. Als volgende stap werken Akbulut en zijn team dus aan de ontwikkeling van meer permanente coatings met dubbele functionaliteit.

"Ons doel is om ‘slimme’ oppervlakken te creëren die elke vorm van ziekteverwekker kan verhinderen om zich aan te hechten en te vermenigvuldigen", aldus Akbulut. "We werken nu samen met onderzoekers in de tuinbouwsector om onze uitvinding van het laboratorium naar de werkvloer te brengen."

Voor meer informatie:
Mustafa Akbulut
Texas A&M University
+1 (979) 847-8766
makbulut@tamu.edu
www.engineering.tamu.edu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven