European Food Safety Authority (EFSA)

Hoe kan het risico op Listeria in diepgevroren groenten worden verminderd?

De EFSA heeft de risico's voor de volksgezondheid van besmetting met Listeria door groenten die geblancheerd zijn - kortstondig verhit in heet water of stoom - voordat ze worden ingevroren, beoordeeld. Het onderzoek werd in gang gezet door een uitbraak in meerdere landen die 53 mensen trof en tussen 2015 en 2018 10 doden veroorzaakte.

De EFSA concludeert dat de risico's in verband met de consumptie van deze producten lager zijn dan bij kant-en-klare levensmiddelen zoals gerookte vis, gekookt vlees, worst, paté en zachte kaas, die gewoonlijk met besmetting met Listeria worden geassocieerd.

De deskundigen van de EFSA hebben relevante controleactiviteiten vastgesteld die voedselbewerkers kunnen uitvoeren om de risico's van besmetting van diepgevroren groenten te verminderen. Deze variëren van het reinigen en ontsmetten van de voedselverwerkende omgeving tot het controleren van water, tijd en temperatuur bij verschillende verwerkingsstappen en nauwkeurige etikettering.

De EFSA doet ook aanbevelingen om de risico's thuis te beperken. De sleutel is het handhaven van goede hygiënepraktijken, zoals het bewaren van ingevroren of ontdooide groenten in een schone vriezer of koelkast bij de juiste temperatuur en het volgen van de instructies op het etiket voor een veilige bereiding. In het algemeen zijn de risico's veel lager als de groenten na het ontdooien op de juiste wijze worden gekookt.

Listeria
Listeria is een familie van bacteriën die tien soorten bevat. Eén daarvan, Listeria monocytogenes, veroorzaakt de ziekte listeriose. De symptomen van listeriose variëren van milde griepachtige symptomen, zoals misselijkheid, braken en diarree, tot ernstiger infecties zoals meningitis en andere potentieel levensbedreigende complicaties. De ziekte treft vooral ouderen, zwangere vrouwen, pasgeborenen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Volgens het meest recente onderzoek van de EFSA en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding is het aantal mensen dat door listeriose wordt getroffen in 2018 vergelijkbaar met 2017 (2.549 gerapporteerde gevallen in de EU in 2018 tegen 2.480 in het voorgaande jaar). De afgelopen tien jaar is de trend echter gestegen.

Bron: EFSA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven