Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Forse schulden dwingen Green4Health tot uitstel van betaling

Tholen - Op vrijdag 17 april is veredelingsbedrijf Green4Health, waarin enkele tomatentelers een deelneming hebben, in staat van surseance verklaard. Het bedrijf uit Winschoten heeft forse schulden en zag zich genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. Het insolventienummer is S.18/20/7. 

Als bewindvoerder advocaat is Wim Entzinger van PlasBossinade aangesteld. Zijn collega, fiscaal advocaat Paulien Waninge, sprak inmiddels al uitgebreid met de bestuurder van het veredelingsbedrijf.

"Daaruit bleek dat er behoorlijke schulden zijn. Zowel Greenco, een van de partijen met een deelneming in het bedrijf, als andere aandeelhouders hebben flink wat geld in het bedrijf gestoken, maar tot op dit moment heeft dat niet het gewenste resultaat opgeleverd."

Hoge lasten, beperkte omzet
Er is 'wel wat omzet' behaald, maar die omzet is 'vrij beperkt', aldus Waninge. "De lasten zijn ondertussen hoog met rente en aflossing op de ontwikkeling van kwekersrechten. Die lasten zijn nu voor het bedrijf niet meer op te brengen, al speelt de coronacrisis hier nadrukkelijk geen rol in." 

De inschatting van Waninge is dat er op termijn wel voldoende omzet behaald kan worden met o.a. kwekersrechten en octrooien, maar dat is volgens de fiscaal advocaat 'toekomstmuziek'. "Op de wind van morgen kun je niet varen."

Onderzoek naar mogelijk akkoord met schuldeisers
Staat van surseance is een voorstadium van een faillissement, al is er in dit stadium nog wel een mogelijkheid om tot een akkoord met de schuldeisers te komen. "Daar ga ik onderzoek naar doen, maar gezien de complexiteit van de situatie vraag ik mij af of het haalbaar is." 

Ook voor Gh Vastgoed B.V. is surseance aangevraagd en verkregen. In die B.V. zitten de kas en de loods waarvan Green4Health gebruik maakt. 

Reactie Greenco
Greenco, dat een deelneming in het veredelingsbedrijf heeft zoals CEO Robert Ketelarij onlangs nog bevestigde, is om een reactie gevraagd.

“Greenco heeft met ergernis kennis genomen van de staat van surseance van Green4Health. Als belangrijke aandeelhouder hebben we eerder vergeefs aangedrongen op een zo volledig mogelijk transparant inzicht in de bedrijfsvoering. Er bestaan bij ons kritische vragen die we graag snel beantwoord willen hebben.

Wij zullen de komende stappen in dit proces daarom nauwgezet volgen en waar nodig interveniëren. Laat ik duidelijk zijn dat dit Greenco op generlei wijze financieel raakt, maar dat maakt mijn ontstemming over de handelwijze niet minder.”