Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook grotere flexibiliteit GLB-middelen vereist

Europese AGF-sector heeft dringend extra financiële steun nodig om voedselcrisis te voorkomen

Ondanks de tot nu toe ononderbroken aanvoer van verse groenten en fruit aan de inwoners van de EU heeft de Covid-19-pandemie een ontwrichtend effect op de Europese AGF-sector waardoor de voedselvoorziening op de lange termijn zelfs in gevaar dreigt te komen. In een onlangs verzonden brief aan Eurocommissaris voor de Landbouw, Janusz Wojciechowksi, heeft Freshfel een dringend verzoek gedaan om financiële steun en flexibilisering van de CAP-middelen om de stabiliteit binnen te sector te herstellen. Momenteel worden telers geconfronteerd met fors hogere kosten die op minimaal €500 mln per maand worden geraamd. Ook is de foodservicebranche voor de sector weggevallen, die goed is voor 25% tot 30% van de markt en ook de export van Europese AGF naar derde landen, die een waarde van €5 mld vertegenwoordigt, kampt met grote moeilijkheden. Nu de pandemie zich verder verspreidt, zal deze een nog grotere economische druk op de sector uitoefenen waardoor de financiële duurzaamheid van AGF-voorziening in het geding komt.

In haar brief aan Wojciechowksi waarschuwt Freshfel dat de AGF-sector niet in staat is om het hoge productieniveau aan te houden en de logistieke kosten als gevolg van de Covid-19-crisis te dragen zonder dat de aanvoer van verse groenten en fruit op de lange termijn in gevaar komt. Financiële steun is noodzakelijk evenals andere maatregelen, zoals meer flexibiliteit van GLB-middelen, waardoor de sector de extra kosten als gevolg van de Covid-19-crisis kan dragen. 

Freshfel-woordvoerder Binard voegde eraan toe dat de sector een enorme financiële last draagt. "De extra kosten in boomgaarden en pakstations worden op minimaal €0,05 per kilo geraamd en voor het vervoer binnen de EU komt er ook nog eens €0,05 per kilo bij. Alles bij elkaar komt dit neer op zo'n €500 mln per maand."Binard benadrukte dat de sector dient te worden beschouwd als een essentiële sector en toegang zou moeten krijgen tot beschermende middelen waardoor er zo normaal mogelijk gewerkt kan worden en de sector de 'social distancing'-maatregelen kan opheffen. Gezien de beschikbaarheid van seizoensarbeiders zouden deze maatregelen het mogelijk maken om de werkzaamheden weer op het gebruikelijke niveau te hervatten waardoor de aanvoer van verse AGF gegarandeerd is. 

Nu de Covid-19-pandemie voortduurt, is Freshfel van mening dat  verdere maatregelen binnen het GLB nodig zijn om later dit jaar een crisis in de voedselvoorziening te voorkomen en om er zeker van te zijn dat de sector consumenten de komende maanden verse AGF kan blijven leveren tegen aanvaardbare prijzen. Freshfel heeft  Wojciechowski opgeroepen om in het licht van de verstrekkende gevolgen van de huidige Covid-19-crisis ook ander aan de landbouw gerelateerd beleid nog eens op nieuw te bekijken, zoals onderzoek en innovatie, biologische hervormingen, steunbeleid, het internationale handelsbeleid en de Farm-to-Fork-strategie. Gewijzigde omstandigheden met betrekking tot verzekering en kredietverzekering en gelijke toegang tot liquiditeit zouden ook moeten worden geanalyseerd. 

 

Voor meer informatie:
Nicola Pisano
Freshfel Europe
Tel: +32.(0)2.777.15.80
Email: info@freshfel.org 
www.freshfel.org  

Publicatiedatum: