Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Citrus Growers' Association richt hulpcomité op

Wereldwijde vraag naar citrus voorspelt goed exportseizoen

"Nu Zuid-Afrika de vierde week van nationale lockdown ingaat, blijft de citrussector zich richten op het waarborgen van de levering van verse citrus aan de consument, terwijl de gezondheid van werknemers wordt beschermd."

Export tot nu toe verdubbeld
"In dit verband zijn we blij dat de vraag naar citroenen uit overzeese markten is toegenomen. Er zijn tot nu toe 4,5 mln dozen verzonden, dat is een verdubbeling in vergelijking met 2019 (1,8 mln dozen). Het grootste deel van deze zendingen (64%) is naar het Midden-Oosten verscheept, terwijl de Russische zendingen zijn gestegen van 9 naar 12%. De export van easy peelers (424.000 dozen tot nu toe) en grapefruit (411.000 dozen tot nu toe) is op dit moment vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar."

Nieuw comité opgericht
"We beseffen echter dat deze ongekende tijden de bedrijfscontinuïteit kunnen bedreigen, en daarom heeft de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) een Covid-19 Response Committee (CRC) opgericht. Dit comité zal de risico's en kansen die voortvloeien uit de pandemie en de nationale lockdown in kaart brengen en plannen ontwikkelen om deze kwesties aan te pakken."

"Het comité is vorige week voor het eerst bijeengekomen en heeft een aantal risico's vastgesteld die van invloed zouden kunnen zijn op het huidige exportseizoen, zoals:

  • operationele en efficiëntieproblemen in de havens;
  • het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers;
  • het vervoer van werknemers naar de teeltbedrijven;
  • het transport van citrus naar de havens;
  • het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit van de ondersteunende sectoren;
  • het verkrijgen van de nodige documentatie voor de uitvoer (bv. fytosanitaire certificaten, ontvangstbewijzen voor scheepsladingen);
  • de voortzetting van de fruitinspectiediensten;
  • de kosten en de beschikbaarheid van de schepen."

Arbeidsprotesten
"Het CGA werkt nauw samen met een aantal belanghebbenden, waaronder ministeries, de georganiseerde tuinbouw en het National Joint Command Centre, om deze risico's te beperken. De logistieke problemen in sommige havens vormen echter de grootste bedreiging voor het huidige citrusseizoen. Personeelstekorten en arbeidsprotesten hebben de afgelopen weken de werkzaamheden in de havens van Kaapstad en Durban negatief beïnvloed. Zo heeft een aantal containers, die niet zijn verplaatst of uitgepakt, intussen geleid tot filevorming in de havens."

"Deze kwesties zijn aan de orde gesteld bij het management van Transnet en het National Joint Command Centre, en we zijn opgelucht over de stappen die zijn genomen om de personeelscapaciteit in alle havens te vergroten. Ook de recente wijzigingen in de wetgeving voor rampenbestrijding om het vervoer van zowel essentiële als niet-essentiële goederen in de havens mogelijk te maken, heeft de situatie geholpen. De CGA zal alles blijven volgen en met Transnet en de overheid samenwerken om eventuele verdere blokkades in de Zuid-Afrikaanse havens op te heffen."

Optimisme
"Ondanks deze risico's blijven we voorzichtig optimistisch over het huidige exportseizoen. De CGA blijft zich inzetten om met alle belanghebbenden samen te werken om ervoor te zorgen dat zij haar verantwoordelijkheden nakomt en haar bevoorrechte positie als essentiële voedselleverancier tijdens de nationale lockdown op een verstandige manier gebruikt."

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers' Association of Southern Africa
+27 83 654 9591

Publicatiedatum: