Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet (Exsa Europe): "Capaciteit Zuid-Afrikaanse pakstations door restricties fors lager"

Lage voorraden en hoge prijzen op de citrusmarkt

Tholen - Het Corona-virus zorgt bij de start van het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen voor de nodige uitdagingen. "Aan de ene kant is er - hoewel er verschillen zijn tussen de variëteiten en productiegebieden - geen sprake van een slechte oogst. Anderzijds hebben de pakstations te maken met de 'anderhalvemeterrestricties' waardoor ze vrijwel allemaal de gangbare capaciteit niet halen. Er wordt wel gewerkt met extra shifts, door eerder, langer en op zaterdagen te werken, maar toch werken vrijwel alle pakhuizen onder de capaciteit. Daar zullen we zeker de komende weken nog wel last van hebben", verwacht Eddy Kreukniet van Exsa Europe.

"Daarnaast blijft de beschikbaarheid van containers een groot probleem, waar elke haven last van heeft. Deels wordt deze problematiek weggenomen door conventionele schepen die worden ingezet, maar die doen ook weer niet elke haven aan, waardoor er meer binnenlandse vrachtkosten gemaakt moeten worden", constateert Eddy. "Daarbij speelt deze problematiek wereldwijd. Al met al kunnen we constateren dat de onvoorspelbaarheid van onze handel nog extremer is geworden dan normaal."

"Tegelijkertijd zien we in Europa een gezonde vraag naar citrus. Die vraag was de afgelopen weken al goed en andere jaren had je in deze jaren te maken met voorraden van bijvoorbeeld sinaasappelen uit Egypte en mandarijnen uit Egypte, Marokko en Israël, maar die landen hebben nu vrijwel niets meer onderweg. Hierdoor is het voorraadniveau laag. Het overzeese citrus uit Zuid-Afrika, maar ook Peru en Argentinië is erg welkom op de Europese markt. Prijzen liggen op een goed niveau. Sinaasappelen zijn wel 30/40% duurder dan vorig jaar en de prijs van mandarijnen ligt zo'n 10/20% hoger", vertelt Eddy.


Verpakken van de eerste grapefruit in Zuid Afrika bij Lona, aandeelhouder van Exsa Europe

Dat citrus in tijden van crisis boven op het boodschappenlijstje staat, heeft hem niet verbaast. "Dat zien we bij een gemiddelde griepgolf altijd terug, sinaasappelen en mandarijnen staan dan bij de consument 'top of mind' om gezonder te eten. Wel vond ik het opvallend dat de luxere producten wat lijken af te haken. Ik durf niet te zeggen of die vraag zich ook snel zal herstellen, maar voor de basisproducten is de vraag goed."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com 
www.exsaeurope.com