Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarschuwing AgroFair voor nepnieuws over bananen en Covid-19

"Bananen zijn gezond. Ze zitten boordevol vezels, kalium en zetmeel. Ook bevatten ze veel B-vitaminen. De bewering dat bananen bescherming bieden tegen Covid-19 is echter een gewaagde claim die nergens op gebaseerd is. Toch halen sommigen het in hun hoofd om dit te beweren en op internet te delen. Het gaat hier echter om nepnieuws."

"Als pionier binnen de Fairtrade-bananenmarkt werd onze nieuwsgierigheid gewekt om meer te weten te komen over 's werelds grootste kruidachtige plant: de banaan. Na enig zoekwerk in wetenschappelijke literatuur stelden we tot onze verbazing vast dat bepaalde stoffen in bananen en andere planten inderdaad antimicrobiële eigenschappen bezitten."

 

"Bananen bevatten ongeveer 1% proteïne. Een deel van dit proteïne heet lectine en komt ook in vele andere planten voor. Het bijzonder is dat deze proteïnes zich binden aan specifieke suikers. Lectines in bananen zijn speciaal uitgerust om zich te binden aan mannose. Mannose bevindt zich ook op de stekels van het coronavirus. Hiermee dringt het virus de cellen van de luchtwegen binnen. Het bananeneiwit, ook wel BanLec genoemd, kan zich aan het mannose van het virus binden en de stekels onschadelijk maken."

"Onderzoekers op universiteiten over heel de wereld proberen meer inzicht te krijgen in de eigenschappen en mogelijkheden van bananenlectine. Betekent dit dat het eten van bananen helpt tegen virusinfecties zoals Covid-19? Het antwoord op deze vraag is 'nee'. Om werkzaam te zijn, moet het eiwit zich in het bloed bevinden. Wanneer een banaan wordt gegeten, wordt het eiwit in de maag afgebroken."

"Er zijn echter wel volop andere goede redenen om een Oké-banaan te eten, die duurzaam wordt geteeld, smakelijk en vaak ook nog biologisch is. Wij betalen een eerlijke prijs en Fairtrade-premie aan telers en dat is nu belangrijker dan ooit. Artsen op onze coöperaties geven voorlichting over het voorkomen van Covid-19, bijvoorbeeld door een goede handhygiëne en social distancing. Ook schaffen zij persoonlijke beschermingsmiddelen aan zodat het oogsten en verpakken door kan gaan en arbeiders niet zonder inkomen komen te zitten."

Voor meer informatie:
Cornelie den Otter
AgroFair
Email: Cornelie.den.Otter@agrofair.nl 
Tel: +31(0)180 643 977
Mob: +31(0)652607243
www.agrofair.nl 

Publicatiedatum: