Turkse fruitexporteur Alanar informeert telers over minimaal gebruik gewasbeschermingsmiddelen

De aanpak van plagen of ziekten in boomgaarden is vaak moeilijk, waardoor telers op zoek gaan naar gewasbeschermingsmiddelen om hun probleem op te lossen. Het nieuwe PUMA-project heeft als doel om Turkse telers te informeren over alternatieven voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Het project is een initiatief van de Turkse fruitexporteur Alanar. Het bedrijf merkte dat telers soms gewasbeschermingsmiddelen gebruiken terwijl er gezondere en veiligere alternatieven zijn. De PUMA-truck rijdt via een geplande route om telers in de buurt van hun teeltbedrijven te ontmoeten. PUMA staat voor Pesticide Usage Minimizing Application, en volgens Salih Cali, tuinbouwkundig ingenieur bij Alanar, is het project een effectieve manier om hun informatie over te brengen aan de telers.

Gezondheid
"Ongedierte en ziekten zijn een constante factor in de groenten- en fruitteelt. Het bleek dat als telers niets gebruikten ongeveer 65% van de gewassen verloren zou gaan. En dus gebruiken de telers gewasbeschermingsmiddelen om de ziekten de kop in te drukken. Turkije deed het al vrij goed wat betreft de actieve bestanddelen die in de gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Wij vonden echter dat gewasbeschermingsmiddelen te gemakkelijk worden gebruikt, terwijl er alternatieven beschikbaar zijn die minder schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en voor het milieu," zegt Cali.

Quarantaine planten
Van vallen tot natuurlijke predatoren, afweermiddelen of zelfs quarantaine planten, er zijn allerlei alternatieven als het gaat om de bescherming van de velden of boomgaarden. "We hebben aanbevelingen opgesteld in de vorm van een lijst, waarin staat hoe en wanneer je specifieke gewasbeschermingsmiddelen kunt gebruiken. Op de lijst kunnen ze de naam van de plaag of ziekte vinden waar ze mee te maken hebben en hoe ze het probleem kunnen aanpakken, zonder het gebruik van reguliere gewasbeschermingsmiddelen. Ons doel is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren en alleen te gebruiken als laatste redmiddel, dat wil zeggen: als al het andere niet lukt."

Route online
De vaste route van de PUMA-truck staat online. De telers kunnen zich aanmelden voor het programma en de truck bezoeken wanneer deze het dichtst bij hun in de buurt is. "We hebben folders, demonstraties en experts die hen de methoden uitleggen. De informatie kost niets, de telers kunnen er alleen maar hun voordeel mee doen. De truck begon zijn tocht in maart van dit jaar, maar hij is op dit moment tot stilstand gekomen door het coronavirus."

"Totdat we weer kunnen beginnen met rijden, informeren we de telers digitaal of vertellen we ze dat ze kleine handelspunten moeten bezoeken, waar we de mensen hebben geïnstrueerd om onze informatie te delen zonder de Covid-19-maatregelen van de overheid te overtreden. Normaal gesproken gebruiken we deze handelspunten alleen in de periode dat we het fruit van de telers kopen, maar nu zijn ze een uitstekende locatie om de informatiestroom op gang te houden."

Hoewel het coronavirus een extra uitdaging heeft toegevoegd voor het PUMA-project, is het nog lang niet voorbij. Alanar kan niet wachten tot hun truck weer onder weg is: "Zodra de truck zijn route weer kan rijden, verwachten we dat het PUMA-project doorloopt tot oktober."

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
+90 549 804 87 56
yigit.gokyigit@alanar.com.tr
www.alanar.com.tr


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven