Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Joost Derks, iBanFirst

"Waarom de eigenzinnige vechtkoers van Rusland nu een voordeel is"

Rusland heeft zich onder druk van internationale sancties sinds 2014 steeds meer afgesloten van de rest van de wereld. Die eigenzinnige koers is tijdens de corona-uitbraak en de daaruit voortvloeiende oliecrisis een groot voordeel, constateert Joost Derks van iBanFirst in deze column.

De directe gevolgen van het coronavirus zijn net als in de rest van de wereld, ook in Rusland goed voelbaar. Volgens officiële cijfers telt het land circa 25.000 besmettingen. Al het vliegverkeer is per eind maart opgeschort en alle 65-plussers wordt aangeraden om in zelfisolatie te gaan. Het zijn echter vooral de indirecte gevolgen die Rusland veel zwaarder raken dan veel andere landen.

Het land voerde vorig jaar voor $ 200 miljard aan olie en andere energieproducten uit. Dat bedrag pakt in 2020 een flink stuk lager uit, aangezien de olieprijs sinds de jaarwisseling is gehalveerd. Een belangrijke reden is de corona-uitbraak. Een groot deel van de transportsector ligt stil en dat leidt ertoe dat de vraag naar olie sterk daalt.

Lagere olieprijs, hogere rente?
Het is niet de eerste keer dat Rusland te maken krijgt met een instortende olieprijs. In de tweede helft van 2014 daalde de prijs voor een vat Brent-olie van bijna $110 tot ruim $50. Op de valutamarkt was er opeens een stuk minder vraag naar roebels: het betaalmiddel voor Russische olie. In iets meer dan zes maanden daalde de waarde van de munt met bijna 3 dollarcent naar minder dan 1,5 dollarcent.

Uiteindelijk moest de centrale bank de Russische rente verhogen van 7,5% naar 17% om te voorkomen dat de roebel helemaal waardeloos werd. Renteverhogingen zijn een beproefd middel om een munt een duwtje in de rug te geven. Want zeg nou zelf: jij overweegt toch ook om over te stappen naar een andere bank als de spaarrente daar een paar procent hoger ligt?

Productiebeperking haalt niets uit
Sinds de jaarwisseling is de prijs van een vat Brent-olie opnieuw gehalveerd. Die daling zette deze week door ondanks dat Rusland met OPEC-landen afspraken maakte om de productie in mei en juni met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen. Het is twijfelachtig of de olielanden het eens kunnen worden over een nog grotere productieverlaging. Toch staat de Russische centrale bank niet in de startblokken om de rente weer te verhogen.

Een renteverhoging kan namelijk de genadeklap zijn voor de door corona al flink beschadigde economie. De kans is dan ook groot dat voorzitster Elvira Nabiullina bij de centrale bank-vergadering op 24 april juist een nieuwe renteverlaging aankondigt. Het staat echter niet vast dat de roebel dan een nieuwe klap krijgt. Rusland heeft namelijk noodgedwongen heel wat lessen geleerd van de vorige crisis.

Rusland heeft zijn lesje geleerd
Die vorige oliecrisis viel samen met de invoering van allerlei internationale sancties tegen Rusland – onder meer voor de annexatie van de Krim. Rusland wil sindsdien zo min mogelijk afhankelijk zijn van de buitenwereld. Slechts 10% van de levensmiddelen wordt geïmporteerd. In 2014 was dat 25%. Bedrijven hebben razendsnel internationale schulden afgelost. De overheid heeft bovendien een reservepotje van ruim $ 100 miljard opgebouwd.

Dankzij het geïsoleerde karakter wordt Rusland dreunt de internationale handelsschok van corona veel minder hard door dan een open economie zoals die van Nederland. Dat neemt niet weg dat het virus ook voor Rusland een ramp is. Een verschil is dat de Russen veel meer gewend zijn aan rampen dan de westerse wereld. En de lessen die ze geleerd hebben, zorgen er nu voor dat de roebel minder snel daalt dan je zou denken.

Voor meer informatie:
Joost Derks
iBanFirst
+31(0)85-808 5033
JDE@ibanfirst.com
www.ibanfirst.com 

Publicatiedatum: