Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Italiaanse landbouwmaffia en het zwijgende convenant

Mocht het een avonturenboek zijn geweest, dan was de titel boven dit artikel op zijn plaats geweest. Na een uitzending afgelopen najaar over goedkope tomaten in conserven en de achterliggende misstanden, roerde tv-programma De Keuringsdienst van Waarde gisteravond in een tweedelige serie opnieuw in de 'ellende en moderne slavernij' in de teelt in Zuid-Europa. Wederom kwamen betrokkenen er niet echt goed vanaf.

Enerzijds wilden de presentatoren wel weten wat er na de uitzending afgelopen najaar was gedaan bij Nederlandse retailers en importeurs van conserventomaten. Werd er al werk gemaakt van 'verantwoord ondernemerschap' en de arbeidsomstandigheden op de plantages?

Geheim convenant
Daarop kwam eigenlijk geen antwoord. Ondervraagde retailers lieten het bij een schriftelijke reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), volgens De Keuringsdienst van Waarde 'een vage verklaring'.

Opvallend: retailers, vakbond FNV en ook minister Kaag van Buitenlandse Zaken zitten samen in een convenant waarin over onder andere bovenstaande zaken wordt gesproken. Op alles wat wordt besproken in dat convenant rust echter geheimhoudingsplicht. 

Maffia
Door naar Zuid-Italië, net als in de uitzending van vorig najaar. Daar bleek ditmaal op de sinaasappelplantages niet alles in de haak. De maffia heeft er een flinke vinger in de pap en de Afrikaanse fruitplukkers werken er lange dagen zonder fatsoenlijke lonen. Dat realiseren ook Nederlandse importeurs zich, maar zij (kunnen niet anders dan) vertrouwen op hun inkopers. 

Zelf oordelen? Bekijk de uitzending hier. Volgende week donderdag deel 2, waarbij het Spaanse Almería wordt bezocht.