Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michele Lomma van Rodi Fructus over de huidige marktsituatie

"Enorme vraag naar citrus"

De huidige markt voor alle citrus wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk hoge vraag en vrij hoge prijzen. "De handel in citrus gaan buitengewoon goed, we verkopen zelfs meer dan in de periode voor Kerst," zegt Michele Lomma, algemeen directeur van het importbedrijf Rodi Fructus uit het Zwitserse Bazel. "De totale opbrengst van de Spaanse citrusoogst van dit jaar lag onder het gemiddelde, dus we verwachten een vroeg einde van het seizoen met bijbehorende knelpunten."


Rechts Michele Lomma van Rodi Fructus

"De verkoop van citrus wordt momenteel geschat op 50% boven het normale niveau in deze tijd van het jaar." Vooral sinaasappelen zijn tijdens de crisis bijzonder populair vanwege hun hoge vitamine C-gehalte. De buitengewone omzet van tropische vruchten vormt logischerwijs een grote uitdaging voor het importbedrijf. "Dankzij onze jarenlange en nauwe samenwerking met telers, expediteurs en andere logistieke partners hebben we tot nu toe alles onder controle. In de belangrijke teeltlanden, voornamelijk Spanje en Italië, wordt praktisch de klok rond gewerkt en worden buitengewone resultaten geboekt."

Leveringstekort aangekondigd
Citrus is nog steeds in voldoende hoeveelheden beschikbaar, maar kan al snel schaars worden. "Het citrusseizoen op het noordelijk halfrond zal naar verwachting vroeger eindigen. Ten eerste omdat er de afgelopen weken enorme hoeveelheden late sinaasappelen zijn verkocht. Ten tweede lag de oogst dit jaar over het algemeen onder het gemiddelde in zowel Spanje als Sicilië. Dus, afhankelijk van het teeltgebied, zullen we in Spanje 2 tot 3 weken eerder klaar zijn. Op Sicilië zal het aanbod van Taracco bloedsinaasappelen eind april opraken, ongeveer een maand eerder dan normaal."

Naast sinaasappelen zijn Spaanse citroenen momenteel erg in trek. Door de lockdown in Turkije is het bedrijf bijna uitsluitend afhankelijk van het aanbod van Spaanse producten. "Grapefruits worden daarentegen niet in grotere hoeveelheden verhandeld dan normaal."

Door de huidige volumeomzet komt ook de seizoenswisseling naar het zuidelijk halfrond onder druk te staan. "We hopen de Spaanse producten in juli te kunnen leveren, zodat we naadloos kunnen overschakelen op het Zuid-Afrikaanse seizoen. Zuid-Amerika, bijvoorbeeld Chili en Argentinië, zou nog steeds een alternatief zijn: "De ervaring heeft ons echter geleerd dat de kwaliteit van deze producten niet zo goed is als die van de Zuid-Afrikaanse producten." Wat de prijsstelling betreft, zijn de gevolgen van de crisis tot nu toe beperkt gebleven.

"Er zijn duidelijk merkbare prijsstijgingen, maar alle betrokkenen in de toeleveringsketen, van teler tot retailer, zijn bereid om compromissen te sluiten om het aanbod op peil te houden. Bovendien zijn de meeste afspraken voor de detailhandel in levensmiddelen van tevoren overeengekomen, zodat er minder grote prijsstijgingen binnen de waardeketen te verwachten zijn." 

Meloenen
Parallel aan de snelle afzet van citrus is het meloenassortiment van Rodi Fructus nu ook in overvloed beschikbaar. In tegenstelling tot de citrusmarkt schakelt dit marktsegment nu over op leveringen vanuit het noordelijk halfrond.

"We halen nu al Charentais meloenen voornamelijk uit Marokko, maar ook uit Senegal. Vanaf deze week beginnen we ook met Spaanse Galia meloenen, en als het weer goed is, zullen de eerste Spaanse Charentais meloenen waarschijnlijk uit Murcia komen van week 17-18." De vraag naar meloenen zal naar verwachting ook toenemen: dit is niet noodzakelijkerwijs te wijten aan de coronacrisis, maar eerder aan het goede weer in Zwitserland.

Al met al is het management van Rodi Fructus overwegend optimistisch: "Tot nu toe moeten we niet klagen. Aangezien wij vrijwel uitsluitend aan de retailhandel, voornamelijk Migros, leveren, heeft het verlies van de horeca voor ons minder gevolgen. Al met al ben ik ervan overtuigd dat we de komende maanden een stijging van de omzet zullen blijven registreren", voorspelt Lomma.

Voor meer informatie:
Michele Lomma
Rodi Fructus AG
Bäumlimattstrasse 14
Postfach 253
4313 Möhlin
Zwitserland
+41 61 855 57 57
info@rodifructus.ch
www.rodifructus.ch

Publicatiedatum: