Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

De avocadobars hebben dan wel de deuren moeten sluiten door het coronavirus, de vraag naar avocado’s is er duidelijk niet minder op geworden. De productielanden op het noordelijk halfrond naderen het einde van het seizoen en de volumes uit landen als Peru en Zuid-Afrika nemen gestaag toe. Vooral Peru en Zuid-Afrika kunnen met hun volumes op de markt gaan clashen tussen week 17 en week 22/23.

Nederland: Goede avocado-verkoop; op korte termijn tekort aan dikkere maten verwacht
De uitbraak van het Corona-crisis lijkt de vraag naar avocado's alleen maar aan te zwengelen. Een Hollandse importeur voegt de avocado in de veelgevraagde categorieën zoals citrus en zomerfruit. Peru en Zuid-Afrika zijn de productielanden die het de komende tijd moeten gaan doen en de importeur ziet vooralsnog weinig volumes deze kant op komen. "Voor de korte termijn voorzie ik dan ook een tekort voor de dikkere maten. Later in het seizoen kan dat natuurlijk wel veranderen, maar nu is de vraag met name naar Hass-avocado's erg goed. Verkoopprijzen liggen dan ook op een best niveau tussen de 12 en 14 euro (4 kg) voor de maten 14-20 en voor de kleinere maten tussen de 11 en 12 euro.

België: handel loopt goed door
Er is momenteel veel vraag naar luxere producten, waaronder avocado’s. De prijzen liggen momenteel op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Ook over de kwaliteit en het uiterlijk van de avocado’s is een Belgische handelaar momenteel tevreden.

Duitsland: geringe vraag door start Duits aardbeienseizoen
Op de Duitse groothandelsmarkten is de marktsituatie bij de avocado's rustig. Het zijn voornamelijk regionale seizoensproducten - aardbeien en asperges - die in grote volumes verhandeld worden. Exoten verdwijnen in deze tijd van het jaar dan ook wat meer naar de achtergrond, aldus een handelaar uit Karlsruhe.

"Tot voor kort hadden we nog mooie avocado's uit Spanje: Die waren erg in trek bij de afnemers. Nu zijn we daarentegen weer overgeschakeld op overzeese handelswaar, die we via Nederlandse grootimporteurs binnenkrijgen. De herkomst wisselt naargelang beschikbaarheid en kwaliteit."

Frankrijk: vooral logistiek geven kopzorgen bij supermarkten
Hoewel de Franse regering de bevolking oproept om Franse groenten en fruit te nuttigen heeft de avocado daar niet van te lijden. De vraag is wel veranderd de laatste weken, zo kopen de consumenten verpakte avocado’s en geen losse meer in de supermarkt. Zorgen zijn er om de bevoorrading van de Franse supermarkten omdat er minder personeel is voor de oogst en het transport moeizaam gaat.

Spanje: met hoge vraag zal seizoen eerder eindigen
Het Spaanse avocadoseizoen zal ongeveer 15 dagen eerder eindigen dan vorig jaar door de verrassend hoge vraag naar alle maatsorteringen. Dat terwijl het totale volume van 80.000 ton van de oogst dit jaar al groter was dan vorig jaar. Ondanks het coronavirus zijn de prijzen continu hoog, zelfs voor de kleinste maten die vaak sterke concurrentie ondervinden uit Kenia, Mexico of Chili. De prijzen op het moment staan op 14-15 euro voor een box en men verwacht dat deze prijs blijft aanhouden tot begin mei, het moment dat er grote hoeveelheden Peruviaanse avocado’s op de Europese markt komen.

Italië: verschuiving van de Hass naar de Greenskin avocado
De avocadomarkt kent geen crisis. Een belangrijke groothandelaar in Noord-Italië verklaart dat de vraag ook in deze Coronavirus periode aanhoudt. Detailhandelaren en gespecialiseerde winkels zijn de verkoopkanalen van het moment, terwijl de horecasector afwezig is door de totale sluiting. De aandacht verschuift steeds meer naar de Hass variëteit ten koste van Greenskin avocado. De Greenskin avocado komt uit Zuid-Afrika, Kenia en Peru, terwijl de Hass variëteit voornamelijk uit Peru en Mexico komt. Inmiddels zijn de producties uit Spanje en Marokko aan het einde van het seizoen. De prijzen schommelen maar geven interessante vooruitzichten. Op dit moment wordt een krat (4 kg) van de Greenskin avocado in de groothandel verkocht met prijzen tussen de 8 tot 12 euro, terwijl een krat van de ready-to-eat Hass varieert tussen de 13 en 20 euro.

Zuid-Afrika: grotere volumes dit jaar, geduchte concurrent voor Peru in Europa
Veel avocado’s zijn er op dit moment niet op de markt. Regenval en het Paasweekend hebben de oogst vertraagd maar het is de verwachting dat de voorraden de komende weken gaan stijgen. De gemiddelde prijs op de lokale markt ligt rond de 8,23 ZAR (€ 0,40) en daarmee lager dan vorige week. De trend is dat de prijs nog zakken als er meer volumes op de markt komen.

Tijdens de eerste week van de lockdown in Zuid-Afrika werden minder avocado’s verkocht door de sluiting van de horeca. Particuliere kopers konden ook geen avocado’s op deze markt kopen door wetgeving die nu is geschrapt. Exporteurs merken dat er minder vraag is naar Greenskins in het VK maar de markt voor de Hass-variëteit is stabiel. Met spanning kijkt men naar de periode van week 17 tot week 22/23 als de grotere oogst van dit jaar (een stijging in het volume met 30%) de grotere oogst uit Peru gaat tegenkomen op de markt.

Er zijn scherpe pieken te zien in de markt met de recordoogst van 2018 waarna de oogst in 2019 met 40% daalde en voor 2020 de verwachting is dat deze met 30% stijgt. De telers willen proberen deze sterke pieken uit de oogst te halen met manipulatie van de oogst. De maten van de avocado’s zijn dit jaar kleiner maar dat is geen zorg voor de exporteurs. De meeste Zuid-Afrikaanse avocado’s zijn bestemd voor de Europese markt en het VK. Van de mogelijke nieuwe markten in de toekomst verwachten de Zuid-Afrikaanse exporteurs dat Japan in de toekomst zijn grenzen als eerst zal openstellen voor de avocado's.

Mexico: Hogere prijzen dan normaal
Er zijn twee belangrijke avocado-producerende staten in Mexico: Michoacán en Jalisco. De avocado’s uit Michoacán worden voornamelijk geëxporteerd naar de VS en de telers richten zich op een continue aanvoer van het product. Jalisco richt zich meer op de Canadese markt en ook Japan en Europa. Maart en april zijn de maanden waarin er minder avocado’s worden geoogst. In mei gaan de volumes weer omhoog. Dit zorgt ook dat de prijzen in deze twee maanden hoger zijn dan in de rest van het jaar. Door het coronavirus is de vraag echter gestegen en zijn de prijzen hoger. Normaal gaat het om een prijsstijging van 30%, dit jaar is dat 40-45%.

Colombia: avocadoteelt blijft stijgen in het land
Het Zuid-Amerikaanse land heeft zijn avocadoproductie de laatste jaren uitgebreid. Er zijn veel hectares bijgekomen met nieuwe bomen die in de volgende jaren in productie moeten komen. Het land kan avocado’s oogsten in 46-48 weken van het jaar met het off-seizoen tussen maart en juli en het hoofdseizoen tussen september en februari. Hiermee ligt de piek in een seizoen dat er weinig concurrentie is uit andere landen. Europa is de belangrijkste bestemming voor de Colombiaanse avocado’s maar met de stijgende volumes is het zaak ook naar andere bestemmingen te kijken.

Verenigde Staten: bijna waren er overschotten in Californië
De volumes van avocado’s uit Californië zijn dit jaar sterk. Telers hebben op het moment al 21,2 ton aan avocado’s geoogst dit jaar tegenover 2,3 ton vorig jaar rond dezelfde periode. Dit jaar kunnen we spreken van een normale avocado-oogst. De laatste twee weken hield de avocadosector in de Amerikaanse staat de adem in. Er dreigde een overschot aan avocado’s op de markt. De regenval, die de oogst tijdelijk stillegde, en een verminderende productie in Mexico door de feestdagen zorgde dat een excessieve voorraden van avocado’s voorkomen werd.

Bij de vraag was er een verschuiving van de vraag naar de retail. Niet alleen het coronavirus speelde daarin zijn rol maar ook door de grote volumes en een sterke vraag vroeg dit seizoen. Bijna onmerkbaar heeft de markt voor avocado’s in de Verenigde Staten een grote verschuiving ondergaan. Eerst schoten de volumes de hoogte in maar veranderden daarna radicaal door de sluitende foodservice en hamstergedrag in de supermarkten. Wat normaal is voor dit seizoen, moet gaan blijken in de komende weken maar de afzet naar de foodservice zal zeer mager zijn. “Ik ken niemand in deze business die er niet bezorgd om is,” vertelt iemand van de California Avocado Commission. De prijsvorming is ook onduidelijk voor de komende weken. De prijzen waren de hoogte ingeschoten toen mensen gingen hamsteren maar daalden vervolgens weer drastisch. De prijzen lijken zich nu enigszins te stabiliseren.  

China: avocadomarkt trekt langzaam weer aan, import uit Peru en Filipijnen
De avocado markt van China is vooral gefocust op import. Momenteel komt er veel toevoer uit Peru, maar ook is er deze maand voor het eerst geïmporteerd uit de Filipijnen. De avocado markt heeft het de laatste tijd erg zwaar gehad, omdat niet veel mensen avocado's kopen in deze tijd. Ook werd er veel avocado gebruikt in restaurants en bars, maar omdat die dicht waren, werden er minder avocado's ingekocht. Daardoor was de verkoop heel traag, wat lastig is voor een product wat moeilijk lang te bewaren is. Nu restaurants, bars en bedrijven weer allemaal open zijn in grote steden, is er goede hoop dat de vraag naar avocado's ook weer geleidelijk toe zal nemen.

Australië en Nieuw-Zeeland: campagne om lokaal product te promoten
Met de sluiting van de foodservice door het coronavirus valt 10-20% van de avocadoverkoop weg op de Australische markt. Om de vraag naar avocado’s op niveau te houden zijn in Australië en Nieuw-Zeeland promoties gestart om de mensen te stimuleren lokale producten te blijven kopen. Voor het seizoen is Australië dichtbij de shift van de Shepard-avocado (een Greenskin) naar de meer bekende Hass. Het Shepard-seizoen was wat minder dan vorig jaar. daarnaast hoopt een Australisch bedrijf te groeien op de markt met avocado’s verkocht onder het Viavi-merk waarvan het seizoen loopt van maart tot april.

De avocadoproductie was in het jaar 2018-2019 11% gestegen tot 85.546 ton. De waarde was gedaald met 18% tot 444 miljoen AUD (257,2 miljoen euro). De export steeg spectaculair met 79% naar 3.202 ton. In Nieuw-Zeeland werden 31.424 ton avocado’s geoogst van 3.795 hectares. 2.2 miljoen trays waren voor de eigen markt en 2.9 miljoen trays voor de export.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt knoflook