Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
17,5 ha kas in aanbouw, 100 ha in 5 jaar is het doel

FoodVentures gaat met nieuw investeringsmodel telen in China

Tholen - Van op afstand komen inmiddels de beelden van de bouw van 17,5 hectare hightech kas op 'een uurtje rijden van Shanghai' door op de FoodVentures burelen. Daarmee is de stap naar China voor het Nederlandse glastuinbouwconsortium, dat al in Oekraïne, Georgië en Kazachstan actief is, een feit.

De kas is wederom een Ultra-Clima kas, maar het investeringsmodel, dat is anders, vertelt Eric van der Meer van FoodVentures. "Je zou het een 'hotelmodel' kunnen noemen, want net zo goed als dat hotelketens zelden eigenaar zijn van het vastgoed, worden wij ook geen eigenaar van de kassen in China."


De bouwplaats vanuit de lucht

100 hectare
Dat wordt namelijk Evergrande, een Chinees vastgoedbedrijf waarmee FoodVentures een contract, een miljoencontract, heeft getekend. Samen met hen wil FoodVentures in vijf jaar tijd naar honderd hectare groeien. Per kas is zo'n vijftig miljoen euro nodig, waarvan de Chinese vastgoedpartij het leeuwendeel voor haar rekening neemt.

"Wij krijgen wel, net als in onze eerdere projecten, de volledige vrijheid om de operatie op te zetten en uit te rollen. De samenwerking met Evergrande maakt dat wij met minder eigen kapitaal toch snel kunnen groeien."

Actieve koeling en hybride belichting
De eerste stappen daarvoor zijn inmiddels gezet, met vertraging van misschien een maand vanwege corona schat Eric op basis van de planningen, foto's en dronebeelden die hij in Nederland doorkrijgt in. "Het wordt wederom een Ultra-Clima kas met actieve koeling, want dat is nodig in het klimaat daar. Verder komt er hybride verlichting in de kas, maar wat precies, daarover moeten we net als voor de rest van de kasinrichting nog knopen doorhakken."

Lokaal en voedselveilig
In de kas zullen tomaten, komkommers en sla geteeld gaan worden voor de lokale markt. "De verkoop en de marketing gaan wij voor onze producten zelf doen. Daarvoor zijn we nu volop in gesprek met de grote Chinese supermarktketens zoals Hema van Alibaba. Wij willen topkwaliteit groenten, een uitstekende voedselveiligheid en een consistente jaarrond levering in de markt gaan zetten en daar is zeker interesse in."


Eric afgelopen november op het Global Tomato Congress in Rotterdam waar hij al iets, maar nog niet alles kon vertellen over het Chinaproject. 

Voorafgaand aan de stap naar China deed FoodVentures daar ook onderzoek naar. "Een latente vraag naar voedselveilig product was er altijd al in China meer dan bijvoorbeeld in Nederland waar voedselveiligheid haast 'gewoon' is. En nu door corona wordt onze propositie, wordt het belang daarvan, alleen maar groter. De geluiden uit de markt zijn ook positief."

Oogsten in voorjaar 2021
Toch is het nog even afwachten hoe het er precies uit gaan zien daar in China. "We hebben ons huiswerk gedaan, maar pas over een jaar kan ik je meer details vertellen", besluit Eric die nog meegeeft erop te rekenen dat de kas op z'n vroegst in december dit jaar af is, zodat op z'n vroegst in maart/april geoogst kan gaan worden. 

Voor meer informatie:
FoodVentures