Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zuid-Afrika wacht een prima markt in Europa, maar zal de consumptie goed blijven?"

"De huidige hoge citrusprijzen kunnen gevaarlijk zijn voor de handel"

De vraag naar citrus is omhoog geschoten sinds het begin van de pandemie en de prijzen bereiken nooit eerder geziene niveaus. "Van januari tot eind februari verliep het citrusseizoen vrij normaal, zeker als we de vergelijking maken met de periode van oktober tot januari, toen vooral de clementines op heel wat interesse kon rekenen", zegt Alejandro Peiró, manager van het Valenciaanse teelt- en afzetbedrijf Peiró Camaró.

"De prijs voor sinaasappelen daalde gestaag tot eind februari, toen er gemiddeld 25 cent per kilo voor werd betaald. Maar vanaf het uitbreken van de coronacrisis begon die te stijgen en nu krijgt de teler er in sommige gevallen tot 60 cent voor. Citrus wordt nu eenmaal altijd geassocieerd met koude, griep en verkoudheden. We weten niet of de prijzen zullen blijven stijgen en wanneer ze hun plafond bereiken, maar ik denk dat zulke hoge prijzen gevaarlijk kunnen zijn voor de handel.”

Volgens de zaakvoerder van het bedrijf, dat sterk aanwezig is op de Duitse markt, is er wel wat spanning tussen de afzetbedrijven en de handelaars of inkopers van de retail. "De telersprijzen zijn sterk gestegen en dat geldt ook voor de oogst-, verwerkings- en verpakkingskosten omdat er rekening gehouden moet worden met de beperkte bewegingsvrijheid en de hygiënemaatregelen in de fabrieken om besmetting te voorkomen. Dat is allemaal voor onze rekening en sommige kopers willen dat niet begrijpen. De verkoopprijzen zijn nu hoger, maar er mag niet vergeten worden dat er fors minder product geoogst is door de aanhoudende regens, waardoor de winstmarges onder druk komen te staan. Dit is allesbehalve een ideale situatie voor ons.”

Het lijkt erop dat Egypte, of beter gezegd de afwezigheid ervan, de uitstekende vraag naar Spaans citrus een handje heeft geholpen. “Bij de start van het Egyptische seizoen waren de Spaanse exporteurs bezorgd over de gevolgen van de sluiting van de Chinese markt na het uitbreken van het coronavirus. Maar toen China in maart zijn markt weer openstelde, richtten de Egyptische exporteurs hun aandacht weer op de Chinese markt en ook op Rusland, zodat wij nu bijna vrij spel hebben in Europa zonder al te veel concurrentie”, zegt Alejandro Peiró.

“Zuid-Afrika en Argentinië wacht een fantastische markt in Europa als Spanje klaar is: leeg en met hoge prijzen voor het eerste exportproduct. Maar of dat zo blijft, is helemaal niet zeker. Door de lockdown zijn er heel wat mensen die hun baan verliezen en de koopkracht is aan het dalen. Zijn de hoge fruitprijzen in de supermarkt op middellange termijn houdbaar? Zal het toerisme weer aantrekken, als de grenzen weer opengaan? Ik denk dat de voorkeur van de Spaanse consument deze zomer naar goedkope seizoensproducten zal gaan”.

Normaal beëindigt Peiró Camaró het citrusseizoen tussen mei en juni, maar dit jaar zet het bedrijf er iets eerder een punt achter.

 

Voor meer informatie:
Alejandro Peiró
Peiró Camaró
Polígono Cotes B. C/ Aiguaders, 6/10
Algemesí (Valencia) - Spanje
Tel.: +34 96 244 83 26
info@peirocamaro.es
www.peirocamaro.es

Publicatiedatum: