Nachtvorst houdt fruittelers wakker

NFO meldt dat veel telers met een vorm van nachtvorstbescherming de afgelopen weken in actie moeten komen. In de koudste delen van het land, zoals bij pruimenteler Frederik Bunt in Slijk-Ewijk, vroor het vijf nachten. Hij schat dat minstens 50% van de pruimenbloesem beschadigd is.
In Limburg en Zeeland, waar minder vaak beregend kan worden, zijn in de peren op veel percelen bruine knoppen te vinden. “Op veel plaatsen is er schade, maar het zegt nog niks over de uiteindelijke oogst”, zegt Joris Wisse van CAF. In Limburg werden temperaturen gemeten tot -5,5 °C, in Zeeland zakte de minimumtemperatuur in de koudste nacht tot zo’n -3,5 °C. Opvallend was de enorme ijsvorming in de nacht van 29 op 30 maart. Dat had ook nadelen, zoals bij Eric Huids in Vilt, die veel werk had om de sproeiers telkens los te slaan. Vooral de flippersproeiers moesten om de twee uur losgetikt worden. Ook Bunt had deze problemen bij zijn sproeiers die in de pruimen onder de bomen door beregenen.
Ook andere Europese fruitteeltgebieden ondervinden flinke vorstschade. In België is aanzienlijke schade ontstaan aan zowel appel als peer. Op sommige percelen is de helft van de bloesems beschadigd. Door zowel de lage temperaturen – vaak al heel vroeg in de nacht – als de droge wind, werkten de nachtvorstbescherming met vuurpotten en beregening niet goed.
In Italië ontstond in Emilia Romagne (Po-vlakte) veel schade in de pruimen, perziken, kiwi’s en zachtfruit. Maar ook appels en peren bleven niet gespaard. Vooral Fuji zou sterk geraakt zijn, met verliezen van meer dan 50% van de bloemen.

Bron: NFO 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven