Horeca dicht – Noorse kruidenteler moet 27.000 potten kruiden weggooien

Voor de kas van het Noorse teeltbedrijf Snarum Gartneri ligt een berg met tienduizenden kruiden. Normaal gesproken worden de kruiden gebruikt in de maaltijdbereiding, maar dat gaat door de coronacrisis niet door.

Teler Hans Erik Fuglerud: “De laatste paar weken hebben we 27.000 potten met kruiden weggegooid. Dat komt vooral omdat restaurants en cafetaria dicht zijn.”

Noorse kruidentelers hebben totaal al zo’n 42.000 potten met kruiden, waaronder basilicum, peterselie, tijm en bieslook, weg moeten gooien sinds de horeca is gesloten. Fuglerud: “Als die volgroeid zijn en we kunnen ze niet kwijt, dan moeten we ze weggooien. We kunnen er op een andere manier ook geen omzet uithalen.” Zijn zoon heeft de berg met afgeschreven kruiden op de Facebookpagina van het familiebedrijf gezet en riep daarin meteen op om zoveel mogelijk Noorse producten te kopen. Want door het hele land liggen ook bergen afgeschreven groenten.

Bedrijf afgezet
Fuglerud hoopt nu vooral dat zijn buitenlandse arbeidskrachten blijven. Zijn Poolse werknemers waren er al en hij heeft zijn bedrijf aan het begin van de coronacrisis meteen geïsoleerd, zodat zijn werknemers zich veilig voelen en hopelijk niet naar huis reizen. Hij heeft zijn 15 werknemers er vooralsnog van overtuigd dat ze in een besmettingsvrij gebied wonen.

Fuglerud: “We hebben meteen vanaf het begin extreme hygiënemaatregelen genomen. Er mogen geen andere mensen op het terrein komen. Mijn werknemers wonen hier op het terrein en gaan er alleen af om boodschappen te doen. De Polen zijn heel nerveus omdat men in de Poolse media een beetje bang gemaakt wordt. Velen denken dat ze dood zullen gaan. Bij meerdere andere Scandinavische telers zijn de Poolse werknemers daarom meteen teruggekeerd naar Polen. Als ze dat bij mij ook besluiten, zit ik meteen helemaal zonder personeel.”

Geloof in normalisatie
Het 10.000 vierkante meter grote teeltbedrijf van Fuglerud levert zowel aan horeca als aan supermarkten. Hij gaat er nu van uit dat de particuliere markt toe zal nemen en dat de markt daardoor binnen een week weer normaal zal zijn. Consumenten hebben tijdens het hamsteren vooral lang houdbare groenten gekocht, zoals koolraap, wortels, knolselderij en aardappelen, terwijl ze de verse kruiden links hebben laten liggen. Fuglerud gelooft daarom dat die vraag weer toe gaat nemen: “We hebben nu allemaal nieuwe producten in de winkels liggen, dus hopelijk gaan mensen zich thuis vermaken met het bereiden van eten.”

Ook bij groenten- en fruitleverancier Bama merken ze verschillen in het inkoopbeleid van Noren, communicatiedirecteur Pia Gulbrandsen: “We zoeken zoveel mogelijk naar alternatieve verkoopkanalen om voedselverspilling tegen te gaan. Zo zijn horecaproducten verkocht aan industrie en supermarkten en hebben we voedsel weggegeven. Het is echter nog te vroeg om te zeggen hoeveel er toch nog is weggegooid.”

Leverancier Asko zoekt oplossingen
Asko is de grootste horecaleverancier van Noorwegen, maar levert ook aan supermarktketens als Kiwi, Meny en Spar. Directeur Tore Bekken bevestigt dat ook zij zien dat de bestellingen van de horeca sterk dalen, terwijl die van de supermarkten groeien: “We proberen zoveel mogelijk horecaproducten aan supermarkten te verkopen. Juist de supermarkten zouden iets moeten kunnen met de grootverpakkingen die normaal voor de horeca bestemd zijn. We hebben wel wat verspilling, maar we proberen het zoveel mogelijk te voorkomen.”

Bron: dn.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven