Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogst van nieuwe Portugese aardappelen twee weken eerder begonnen

"De nieuwe aardappeloogst is vorige week in Portugal begonnen. Door de hogere temperaturen in februari en maart, in vergelijking met vorig jaar, bereikten de vroegste rassen eerder de gewenste grootte," zegt Sérgio Margaço, directeur van Advice.AgriBusiness, een Portugees bedrijf dat in 2012 is opgericht en actief is in pootaardappelen (Stet-rassen), groentenzaden en apparatuur om aardappelen, wortelen en uien te sorteren, schoon te maken en op te slaan.

"Het oogsten van met name Dirosso is begonnen, een variëteit van Stet Holland met rode schil dat een zeer vroege groeicyclus heeft. De knol is goed bestand tegen ziekten, zodat het mogelijk is om zonder risico's te oogsten, zelfs bij regen. Bij kleine mechanische beschadigingen oxideren de schil en de knol van deze aardappelvariëteit niet. Deze variëteit met geel vruchtvlees is lekker, met een licht zoete toets omdat de droge stof laag is (15 tot 16%)."

Dit ras is in 2015 in Portugal geïntroduceerd door Advice.AgriBusiness en blijkt een uitstekende keuze te zijn voor verschillende telers die dit ras aan de kust, in het westen, op het schiereiland Setúbal en in Odemira verbouwen.

De vroege oogst maakt het mogelijk om de nationale markt eerder te betreden, eind maart/begin april. De nieuwe aardappelen hebben een goede maat (40/70), zien er mooi uit en zijn zeer gewild bij de consument. De handelswaarde bedraagt tussen 650 en 800 euro/ton. De opbrengst van de vroege oogst is zeer goed: 30 ton/ha. Het grootste deel van deze vroege oogst wordt op de belangrijkste groothandelsmarkten in Portugal op de markt gebracht en is bestemd voor de detailhandel die zich op deze markten bevoorraadt.

Stet registreert de afgelopen jaren een snelle groei in de verkoop van pootaardappelen van haar rassen in Portugal. Het bedrijf heeft een uitgebreide catalogus met goed aangepaste rassen die op voorhand zijn getest door verschillende telers in diverse regio's in Portugal, met uiteenlopende bodemsoorten en klimatologische omstandigheden, voordat de aardappelrassen commercieel werden geïntroduceerd.

De Stet-rassen maken een verlenging van het Portugese aardappeloogstseizoen mogelijk, die nu begint met kortere cyclusrassen zoals Dirosso, Amarin, Avanti, Bricata, Camel, Royata en Zina Red, waarbij de vroege oogst eind maart begint tot eind april en de tweede oogst begin mei.

Deze variëteiten worden ook in latere seizoenen met veel succes gepoot, evenals andere variëteiten, zoals Bellini, Bonnata, Everest, Gaudi, Melanto, Safari, Triplo, Tyson en Vitalia. In juni en juli bereikt de aardappeloogst in Portugal zijn hoogtepunt, die normaal gesproken duurt tot eind september in de koudere, hoger gelegen regio's in het midden en in het noorden van het land. Maar in de regio's waar vroeger wordt geoogst, met een milder klimaat van het mediterrane type, vindt een tweede teelt in de zomer plaats, met de oogst in de wintermaanden.

Voor meer informatie:
Sérgio Margaço
Advice.AgriBusiness
+ 351 913 894 820
comercial@365agro.com
www.adv-agri.com

Publicatiedatum: