Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mostafa Adel, MMA Fresh Produce, Egypte

"Sterke Europese vraag naar citroenen en sinaasappelen"

Een kleine maand geleden zag de wereld er nog totaal anders uit voor Egyptische citrusexporteurs. De vraag is verschoven en niet alleen naar Europese markten. Er zijn ook volop andere markten waar de vraag naar het vitamine C-rijke fruit is toegenomen.  

De vraag naar citrus wisselt altijd afhankelijk van de situatie op de markt maar de corona-uitbraak heeft alles op zijn kop gezet, zegt Mostafa Adel, international salesmanager bij het Egyptische exportbedrijf MMA Fresh Produce. "Het is een eigenaardig citrusseizoen. De afzetplannen zijn veranderd als gevolg van het coronavirus. De Europese vraag naar citroenen en sinaasappelen is momenteel zeer sterk. Ondanks het feit dat het Spaanse seizoen gelijk loopt aan dat in Egypte, hebben we forse aantallen in Europa afgezet. De grootste vraag naar onze producten is momenteel afkomstig uit de Golfstaten. De reden hiervoor is het tekort aan uien en citrus in deze landen. We hebben echter ook een nieuwe markt gevonden in Brazilië nu de Egyptische minister van Landbouw een protocol voor de export van Egyptisch citrus heeft ondertekend. Ook Rusland importeert dit seizoen grotere hoeveelheden citrus."

Adel had gehoopt zijn citrus binnenkort ook naar de Verenigde Staten te kunnen exporteren maar hiervoor is het helaas nog te vroeg gebleken omdat er nog geen protocol voor de export van Egyptische AGF is opgesteld. "Egyptisch citrus kan naar vrijwel alle delen van de wereld worden geëxporteerd maar volgens de Amerikaanse voedselveiligheidsstandaarden mag er momenteel alleen diepgevroren AGF uit Egypte worden geïmporteerd. De import van verse AGF is nu nog verboden omdat een protocol hiervoor ontbreekt. We hopen echter dat hier snel verandering in zal komen zodat we een begin kunnen maken met de export van onze verse AGF naar de Verenigde Staten zeker gezien de huidige coronacrisis."

Hoewel de vraag geen probleem is, zijn sommige markten momenteel simpelweg gesloten waardoor het lastiger zakendoen is. Daarbij is er ook nog een gebrek aan koelcontainers. "Het grootste probleem is het bereiken van nieuwe markten die de markten die gestopt zijn met de import van onze producten kunnen vervangen. De logistiek vormt momenteel ook een uitdaging, aangezien er een tekort is aan koelcontainers. Tot nu toe hebben we geen reden gezien om onze AGF op de binnenlandse markt af te zetten. Wanneer de coronacrisis echter nog langer dan twee maanden aanhoudt, dan zullen we echter hiertoe onze toevlucht moeten nemen omdat er dan nog meer markten weg zullen vallen voor onze producten."

Adel is er vast van overtuigd dat de wereld sterker uit deze crisis zal komen maar hij denkt wel dat een nauwe samenwerking tussen landen noodzakelijk is om de handel voort te kunnen zetten. "Ik heb wat onderzoek gedaan naar eerdere ervaringen met pandemieën en hieruit blijkt dan alleen samenwerking tussen landen de handel gezond kan houden. Ik verwacht dat de komende maanden de Egyptische export van verse AGF unieke handelskansen op kunnen leveren," aldus Adel.

 

Voor meer informatie:
Mostafa Adel
MMA Fresh Produce
Tel: +20 114 271 7700
Email: Mostafa.adel@mmagroup.co  
LinkedIn: www.linkedin.com/in/mostafa-adel-98a25040 
www.linkedin.com/company/mma-fresh-produce  

Publicatiedatum: