Minder vervuiling in importpaprika en minder binnenrot in Nederlands product

In het Jaarverslag over 2019 van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) blikt de kwaliteitscontroleur terug op de kwaliteit van groenten en fruit in 2019. In paprika zag de KCB daarbij in 2019 minder vervuiling terugkomen bij importpaprika's en ook minder binnenrot dan in 2018.

Het jaar begint traditiegetrouw met volop import van paprika uit vooral Spanje en Marokko. De kwaliteit blijft daarbij sterk wisselend. Als de KCB kwaliteitsproblemen tegenkomen, betreft het vooral butsplekken, open beschadigingen en rotte vruchten.

Ook vervuiling komen de KCB-controleurs nog te vaak tegen. Dit is wel verbeterd in de afgelopen jaren, maar het is zeker nog niet gelukt dit helemaal achter ons te laten.

Vrij vroeg integraal veel partijen gesneden tegen binnenrot
Het Nederlandse paprikaseizoen komt pas in april echt op gang. In 2019 waren de problemen met staartjes wederom
minimaal. Wel zijn er wat afkeuringen geweest vanwege steelrot. Dit blijft volgens de KCB erg lastig te onderkennen, omdat
het pas na enkele dagen zichtbaar is.

Vanaf eind juni kwamen de controleurs binnenrot tegen. Dit probleem heeft zich dit jaar nadrukkelijk minder gemanifesteerd dan in 2018. Het KCB heeft in 2019 vrij vroeg in het seizoen integraal vele partijen paprika gesneden.

Kwaliteit oktober 'acceptabel'
Later in de zomer kwamen er met regelmaat afkeuringen voor
vanwege uiteenlopende redenen, zoals butsplekken, messnede en steelrot. Vooral de eerste twee gebreken zijn met wat meer zorgvuldigheid gemakkelijk te voorkomen.

Aan het einde van het seizoen (oktober) was de kwaliteit op een acceptabel niveau.

De komende dagen komen ook de andere kasgroenten aan bod. Tomaat werd gisteren al besproken, klik daarvoor hier.

Voor meer informatie:
Kwaliteits-Controle-Bureau  
www.kcb.nl
kcb@kcb.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven