"de focus dit jaar ligt voornamelijk op snel de juiste kennis vergaren"

Jan van der Harg Jr.: Van paprika’s naar aubergines

Het telen van paprika’s is hem met de paplepel ingegoten, toch kiest Jan van der Harg Jr. er voor om over te stappen op de teelt van aubergines. Hij heeft vanaf eind 2019 de leiding over een auberginebedrijf van 8 ha.

Afkomstig uit een tuindersfamilie uit Pijnacker en vanaf jongs af aan te vinden op het paprikabedrijf van zijn ouders. Het is bijna logisch dat Jan koos voor de opleiding Tuin & Akkerbouw op de Hogeschool Inholland te Delft.

Na zijn opleiding ging hij op het paprikabedrijf van zijn ouders werken en verhuisde hij samen met het bedrijf mee naar Bemmel. In 2016 trad hij toe tot de firma en samen met zijn vader runde Jan van der Harg Jr. (33) tot eind vorig jaar een paprikabedrijf in Bemmel. De Firma Van der Harg is gespecialiseerd in het telen en verpakken van rode paprika’s. Het productieareaal bedraagt ongeveer 8,6 hectare.

Duidelijk andere klimaatbehoefte
Toch kiest Jan er voor om de paprikateelt achter zich te laten en zich te gaan richten op de teelt van aubergines. Jan van der Harg: “Het besluit om aubergines te gaan telen werd niet over een nacht ijs genomen, maar lag wel voor de hand. Het bedrijf dat is overgenomen was al ingericht op aubergineteelt. Het was dan ook bedrijfseconomisch beter om dit zo te houden.

Wel is de teelt van aubergines wezenlijk anders dan die van paprika’s. Aubergines groeien sneller waardoor een duidelijk andere klimaatbehoefte is. De focus voor dit jaar ligt dan ook voornamelijk op de teelt om zo snel mogelijk de juiste kennis te vergaren.”

Zelfstandig
Het nieuwe bedrijf is niet alleen een nieuwe stap in teelt, maar ook in verantwoordelijkheid. Jan van der Harg runt het nieuwe bedrijf zelfstandig. “Het is goed om zelf de verantwoording te hebben over dit bedrijf, maar mijn vader blijft natuurlijk wel betrokken. Het is belangrijk om een goede sparringpartner te hebben om scherp te blijven en om betere, doordachte keuzes te maken.”

Lid zijn is belangrijk
De afzet van de aubergines gaat volledig via The Greenery. Jan: “De keuze voor The Greenery is weloverwogen genomen. The Greenery heeft voor ons de beste ingang tot de markt en de samenwerking voor de afzet verloopt goed.

Ook zijn de systemen goed aangesloten op wat we in deze tijd nodig hebben. Daarnaast ben ik bestuurslid bij de jongerenraad van Coforta. Dit biedt mij de mogelijkheid om mij als ondernemer verder te ontwikkelen en nauw betrokken te blijven bij de koers van de The Greenery en dus ook toekomst van mijn bedrijf.”

“Met alle uitdagingen die voor ons liggen, is het ook belangrijk om lid te zijn van een coöperatie” vervolgt Jan. “Het verwachtingslevel van en voor de telers verandert continue. Deze veranderingen vragen veel omdat het op verschillende vlakken plaatsvindt. Denk aan certificering voor Planet Proof, de WAB, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de toenemende risico’s door plagen vanuit zuidelijke landen. Dan is het prettig om terug te kunnen vallen op collega telers binnen de coöperatie en expertise binnen The Greenery. Door samen te overleggen kan ik de juiste beslissingen nemen die ook breder gedragen worden.”

Voor meer informatie:
The Greenery
www.thegreenery.com 

Brent de Haan, senior verkoop aubergines
b.dehaan@thegreenery.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven