Corona-updates

"De aardappelvoorraad is een tikkende tijdbom"

Vanmorgen en vanmiddag vergadert de ministerraad over de coronacrisis, na afloop geeft premier Rutte een persconferentie. Om 16.00 is het kabinetscrisisberaad over de gevolgen van het coronavirus.

Algemene informatie:

Europese Commissie wil buitengrenzen langer sluiten
De Europese Commissie wil de buitengrenzen van de Europese Unie langer gesloten houden om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Ze stelt voor om het verbod op niet-essentiële reizen naar de EU te verlengen tot 15 mei. 'De ervaring van de lidstaten en andere landen die blootgesteld worden aan de pandemie toont dat de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus meer dan dertig dagen van kracht moeten blijven om doeltreffend te zijn', zo stelt de Commissie.

Circa 16,5% van Nederlandse bedrijven in moeilijkheden door de huidige coronamaatregelen
Bijna 20% van de Nederlandse bedrijven wordt bovengemiddeld geraakt door de huidige coronamaatregelen. Het gaat om 622.780 bedrijven. Dat blijkt uit een eerste doorrekening van bedrijfsinformatiespecialist Graydon op basis van de financiële gezondheid van het Nederlandse bedrijfsleven en de huidige economische situatie. Van alle bedrijven die in februari 2020 nog te boek stonden als financieel gezond, verkeert nu 16,5% in moeilijkheden.

Er zijn ook bedrijven die op dit moment weinig tot geen impact van de coronacrisis ondervinden. Ongeveer 40% van de ondernemingen is nog steeds in staat de bedrijvigheid voort te zetten onder deze omstandigheden. Op de lange termijn is echter de verwachting dat ook op deze bedrijven de impact groter zal worden.”

Data-analisten van Graydon maakten inzichtelijk wat de financiële gezondheid van bedrijven was voor aanvang van de eerste kabinetsmaatregelen en de grootte van de impact die ze hiervan ondervinden. Van alle sectoren wordt de Horeca momenteel het hardst getroffen. In deze sector wordt 73% van alle bedrijven bovengemiddeld geraakt. Het is maar de vraag of zij het op de lange termijn zullen overleven. Ook de Transport & Logistieksector heeft het zwaar. Daar wordt 39% van de bedrijven flink getroffen. 

Bron: Craydon

Handel:

Landbouwminister Hilde Crevits
"Prijzen in zowat hele Belgische AGF-sector sterk gedaald"
De impact van de coronacrisis op de Vlaamse AGF-sector is groot. Dat is de conclusie van een themazitting hierover in de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement. Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) noemt vooral de situatie voor de sierteelt, de aardappelsector problematisch. In de groente- en fruitsector is er vooral een probleem voor de producten die gericht zijn op de horeca en de food service. “De prijsvorming van bijvoorbeeld asperges, komkommer, peterselie of rucola staat op dit ogenblik sterk onder druk. Daar zijn prijsdalingen tot wel 80 procent vast te stellen”, schetste Crevits.

LTO noemt aardappelvoorraad tikkende tijdbom
Er moet snel duidelijkheid komen over wat er gaat gebeuren met het overschot aan aardappelen, vindt LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate. "Pas als er een compensatieregeling is, kunnen we ons bezighouden met het wegwerken van de voorraden. Het is een tikkende tijdbom. De eerste kwaliteitsproblemen worden al zichtbaar."

"Diepvriezers vol frieten"
Door de verplichte sluiting van onder meer de horeca is een belangrijk deel van de afzetmarkt voor aardappelen voorlopig verdwenen. Daardoor wordt bij aardappelverwerkingsbedrijf Aviko in Proven bij Poperinge de productie van frieten nu gehalveerd. Manager Philippe Debruyne: "Onze frietproductie ligt voor een deel stil. De andere aardappelspecialiteiten blijven we wel nog maken, maar aan een trager tempo doordat onze medewerkers op een veilige afstand van elkaar moeten werken."

Arbeid:

België: komende weken 25.000 seizoensarbeiders nodig
De landbouw heeft in de loop van de komende weken nood aan in totaal 25.000 seizoensarbeiders. Momenteel zijn er 7.000 à 8.000 uit verschillende lidstaten van Europa aan het werk. Dat zei minister van Landbouw Hilde Crevits woensdag in het Vlaams Parlement.

Retail:

Ahold Delhaize werft 40.000 mensen aan tijdens corona-crisis
Terwijl heel wat sectoren kampen met tijdelijke werkloosheid, doen foodretailers het uitstekend. Ahold Delhaize heeft zelfs 40.000 vacatures uitgeschreven om aan de extra vraag te beantwoorden. Ahold werft met name werknemers aan uit getroffen sectoren zoals de luchtvaart en het toerisme, meldt het bedrijf. Zij moeten helpen om mee te beantwoorden aan de toegenomen vraag.  

Kredietverzekeraar reageert op artikel FD: Kredietverzekeraars knijpen levensader winkeliers af
Gisteren plaatste het Financieel Dagblad een artikel met de titel ‘Kredietverzekeraars knijpen levensader winkeliers af’. Paul van Uden, directeur Xolx, reageert op het artikel. "Kredietverzekeraars zijn commerciële organisaties die bedrijven verzekeren tegen insolventie van hun afnemers, ongeacht de reden waarom ze insolvent zijn geraakt. De rol van het vaststellen van kredietlimieten is het voorkomen dat verzekerden betrokken raken bij insolventie van afnemers (door het vaststellen van kredietlimieten). Als men nu, ondanks het feit dat het aantal faillissementen explosief zou toenemen, iedereen zonder goede beoordeling op kredietwaardigheid zou verzekeren, zouden deze verzekeraars binnen nu en een jaar niet meer bestaan. Dat is onmogelijk."

Detail:

België: lokale detailhandelaars en hoevewinkels verzameld op lekkervanbijons.be
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits versterkt de website lekkervanbijons.be zodat Vlamingen voortaan gemakkelijker de weg naar lokale detailhandelaars en hoevewinkels vinden. De website lekkervanbijons.be telde vorige maand meer dan 1 miljoen bezoekers, een absoluut record.

Vandaag is er op de website een platform toegevoegd waar de bezoeker eenvoudig en snel de lokale hoevewinkel, bioboer, aardbeienautomaat, … op terug kan vinden. De website rechtvanbijdeboer.be waar alle landbouwers waar je rechtstreeks producten kan kopen op te vinden zijn, wordt geïntegreerd in de website lekkervanbijons.be. Op die manier is er nu één plaats om alle informatie te vinden. Wie zich als speciaalzaak wil aanmelden op de website zal zich via een contactpagina kunnen registreren. Vandaag heeft de website lekkervanbijons.be al tot 45.000 bezoekers per dag. Afgelopen maand maart was een recordmaand, met meer dan 1 miljoen bezoekers.

Horeca:

Thuisbezorgd.nl ziet bezorgingen toenemen
Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway lijkt te profiteren van de coronacrisis, nu steeds meer mensen besluiten om eten te laten bezorgen. Het moederbedrijf achter onder meer Thuisbezorgd.nl zag in het eerste kwartaal dit jaar het aantal bestellingen met de helft oplopen.

"Coronacrisis gaat wezenlijke veranderingen tot stand brengen in de horeca"
Door de verplichte sluiting van de horeca vanwege de coronacrisis loopt de sector in Nederland zeker 2,9 miljard aan omzet mis. Wanneer de horeca met restricties in mei weer open kan, dan zal het uiteindelijke omzetverlies van de horecabranche circa 4,4 miljard euro bedragen en wanneer, de ondernemingen ook in mei gesloten moet blijven loopt dit op tot circa 5,8 miljard euro omzetverlies. Met de NOW-regeling en additionele maatregelen van de overheid wordt gepoogd zo veel mogelijk bedrijven overeind te houden maar dat zal daarmee voor een deel van de horecabedrijven niet lukken, stelt Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden.

De coronacrisis zal voor veel bedrijven nog een lange nasleep hebben maar zal ook wezenlijk veranderingen tot stand brengen in de horecabranche verwacht Van Spronsen & Partners. Veel ondernemers zullen gaan nadenken over het combineren van functies in hun bedrijf, rendementen zullen hoger moeten worden en hygiëne wordt veel belangrijker voor gasten.

Momenteel worden ondernemers al gedwongen tot creativiteit om de cashflow op gang te houden en daaruit ontstaan allerlei nieuwe initiatieven in Nederland en daarbuiten. Er wordt bijvoorbeeld ook bij bedrijven waar je nooit maaltijden kon bestellen, nu geëxperimenteerd met take-out en bezorgen. Hiermee doen zij kennis op om zodra er gelimiteerd geopend mag worden, ook nog een deel van hun omzetverlies te compenseren met bezorgen.

Aantal faillissementen gestegen in eerste week van april
In week 14 (30 maart tot en met 3 april) zijn 69 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 25 meer dan in week 13 (23 tot en met 27 maart), meldt het CBS.Van alle bedrijfstakken had de horeca het grootste aantal faillissementen, namelijk 15. Dat is veruit het hoogste aantal faillissementen per week in deze branche tot nu toe in 2020. In de eerste 13 weken van 2020 werden gemiddeld per week 3,5 horecabedrijven failliet verklaard. Verder zijn er in de handel 13 bedrijven failliet verklaard. Dat is vrijwel hetzelfde als het gemiddelde van de eerste 13 weken van 2020. Ook het aantal uitgesproken faillissementen in de financiële instellingen en in de sector vervoer en opslag is niet per se opmerkelijk. Eerder dit jaar zijn meer faillissementen per week waargenomen in deze bedrijfstakken.

Bron: CBS

Logistiek:

Nieuw formulier vereist voor Frankrijk
Er is een nieuw formulier vereist in Frankrijk. In verband met de huidige COVID-19 pandemie is in Frankrijk sinds 8 april een nieuwe maatregel van kracht. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een nieuw formulier (verklaring met betrekking tot internationaal reizen naar Frankrijk) gepubliceerd. Vanaf vandaag is deze verklaring vereist bij binnenkomst van, of op doorreis door, Frans grondgebied, ongeacht de nationaliteit van de chauffeur. Een chauffeur voor het beroepsgoederenvervoer over de weg heeft het formulier ‘’Voyage international depuis l’étranger vers la France métropolitaine / International travel from abroad to mainland France’’ nodig. 

TLN brengt gevolgen coronacrisis voor transport in beeld
Op basis van een onderzoek onder de leden heeft TLN de gevolgen van de coronacrisis in kaart gebracht. Meer dan 1100 transport- en logistieke bedrijven hebben de vragenlijst ingevuld. De resultaten zijn samengevat in de eerste TLN-coronamonitor. Bekijk hier de infographic. 

Overige informatie:
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven