Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel’Export

"Vraag naar hardfruit rijst de pan uit"

Tholen – “We hebben het nog nooit zo druk gehad als nu”, vertelt Tony Derwael van Bel’Export. “Elke nacht werken we door om de bestellingen klaar te krijgen en de gevraagde volumes zijn hoger dan ooit. Ook onze collega’s die in het citrus zitten hebben het erg druk momenteel. Mensen eten in deze tijden verstandig, veel fruit met een hoog vitamine C gehalte. Het valt op dat we ontzettend veel verpakte appelen en peren verkopen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het hygiënische aspect.”


Tony Derwael

De vraag naar appelen en peren komt uit heel Europa. “Duitsland vraagt enorm veel, maar ook Frankrijk en de andere Zuid-Europese landen zijn goed aan de markt. Mensen kunnen niet meer uit eten, waardoor ze meer thuis eten en ook meer groenten en fruit nuttigen dan gewoonlijk.”, aldus Tony. “Het opvallende aan deze situatie is dat de prijzen pas sinds vorige week aan het aantrekken zijn. De vraag is al weken hoog, maar de prijzen bleven wat achter. In de week voor Pasen zien we traditioneel de prijzen wat stijgen. Veel arbeidskrachten keren vanwege de feestdag terug naar hun thuisland, waardoor het gebrek aan handen stijgt, net als de prijzen. Toch mogen we niet mopperen. We zijn erg dankbaar dat ons werk door kan gaan.”

“Ook dit jaar is de Belgische fruitteeltsector weer getroffen door nachtvorst. We krijgen de ene plaag na de andere. Vorig jaar was het de hitte, dit jaar is het nachtvorst. In de week van de nachtvorst heeft het in de fruitstreek flink en lang gevroren en dat is fataal geweest voor alle bloemen die openstonden. De bloemen van Comice en Conference zijn voor 80% geraakt en appels voor 50%. Dit betekent niet dat de hele oogst verloren is gegaan, als de zetting goed is, kunnen we toch nog een mooie oogst krijgen”, zegt Derwael.

“We leven momenteel in moeilijke en onzekere tijden, maar ik verwonder me over de saamhorigheid die de kop op steekt. Sint-Truiden en omstreken is flink getroffen door het virus, maar er is veel sympathie en daadkracht om elkaar te helpen. Er zijn goede maatregelen getroffen die het mogelijk maken dat mensen die tijdelijk werkloos zijn geraakt, bedrijven kunnen helpen die arbeidskrachten nodig hebben. Zo kunnen we elkaar helpen en deze ernstige situatie een beetje meer draaglijk maken voor elkaar”, besluit Tony.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com      
www.belexport.com