Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20% piek in raming van Zuid-Afrikaanse citroenexport

Zuid-Afrikaanse export vroege citroen verdubbelt

Iets meer dan 3,6 mln dozen citroenen van 15 kg zijn tot nu toe tijdens het huidige citroenseizoen   geëxporteerd. Twee derde daarvan is naar het Midden-Oosten gegaan, dat van oudsher een van de eerste markten voor Zuid-Afrikaanse citroenen is.

De citroenen zijn vroeg begonnen  -de vroegste start ooit voor sommige telers- en tegen week 15 was de export ongeveer het dubbele van wat die de afgelopen twee jaar was.

De meeste citroenen, die relatief klein zijn, gaan naar het Midden-Oosten vanwege hun maat en vanwege een vermindering van de handel met Hongkong en het Verre Oosten.

Rusland heeft iets meer afgenomen dan vorig jaar (13% van de totale citroenexport), maar sommige handelaren hebben gemeld dat ze moeite hebben om de vereiste grootte voor die markt af te nemen.

Er is ook een verschil met betrekking tot de export naar Europa, dat vorig jaar 28% van de totale export voor z'n rekening nam, maar tot nu toe slechts 5% van de Zuid-Afrikaanse citroenen afnam, aangezien Turkije zijn citroenseizoen beëindigt en Spanje overstapt op Vernas.

Er is een sterke vraag naar citroenen als reactie op de pandemie, maar alles bij elkaar genomen was een aanzienlijke stijging van de citroenexport te verwachten. Voor dit seizoen wordt een stijging van 20% in de citroenexport geraamd: 26 mln dozen van 15 kg (396.000 ton).

De export is een maand geleden weer op gang gekomen, toen deze op hetzelfde niveau van een wekelijkse verlading van mei vorig jaar kwam.

Volgens een handelaar uit de Oost-Kaap "vliegen de citroenen (en Satsuma's) de deur uit."

 

Publicatiedatum: