Britse supermarkten worstelen met vraag door coronavirus

Rusland: X5 ziet meer omzetgroei in eerste kwartaal
X5 Retail Group, de grootste supermarktketen van Rusland, verwacht dat in het eerste kwartaal van 2020 de omzet sneller zal groeien dan in het vorige jaar. De stijging in omzet is gerelateerd aan de uitbraak van het coronavirus. In 2019 steeg de omzet met 13,2% tot 1,7bln roebel (€20,6mld).
Bron: uk.reuters.com 

VK: Waitrose verandert loonbeleid wegens coronavirus
Waitrose heeft beloofd zijn beleid te herzien met betrekking tot het uitbetalen van werknemers in zelf-isolatie. Voorheen moesten deze werknemers het aantal uren dat ze thuis zaten later weer goed maken. Het bedrijf geeft nu aan spijt te hebben van deze aanpak. "We hebben naar onze medewerkers geluisterd en hebben ons beleid aangepast. Werknemers die in zelf-isolatie verkeren en ondanks het gebrek aan symptomen toch niet aan het werk kunnen gaan, krijgen van de eerste dag betaald verlof", aldus Waitrose. Eerder waarschuwden Waitrose-werknemers via de BBC ervoor dat zowel klanten als personeel risico liepen wegens hoe de salariëring van het bedrijf werkt. Normaal gaat Waitrose uit van een zogeheten time bank-systeem, dat ervan uitgaat dat gemiste uren worden ingehaald. 
Bron: bbc.com 

Kroatië: SPAR werkt nauwer samen met lokale telers
SPAR heeft in Kroatië zijn overeenkomsten voor samenwerking verder uitgebreid met 60 kleinschalige lokale teeltbedrijven. De lokale telers hebben te maken met problemen voor hun afzetkanalen wegens het coronavirus. Spar slaat bij de telers onder andere tomaten, prei, peterselie, spinazie, uien en ingrediënten voor salades in. Het bedrijf heeft een oproep binnen de teeltsector van Kroatië gedaan voor direct contact. Op deze manier kunnen telers hun AGF laten verpakken en distribueren via het netwerk van SPAR, mochten ze hier niet zelf toe in staat zijn.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Tesco heeft minder jaaromzet door reorganisatie in Centraal-Europa
De reorganisatie van de portfolio van Tesco in Centraal-Europa heeft geleid tot een iets lagere jaaromzet. In het fiscaal jaar van 2019, dat tot 29 februari liep, is de groepsomzet met 1,0% afgenomen. De omzet van 2019 kwam daarmee neer op £56,5 mld (€64,1mld). De omzet binnen het Verenigd Koninkrijk en Ierland kwam neer op £44,9 mld (€50,1mld), wat jaar op jaar een toename is van 0,2%. De Aziatische tak van Tesco had een omzet van £5,2mld (€5,9 mld). In Centraal-Europa werd een omzet behaald van £5,3 mld (€6,01 mld). Jaar op jaar gezien is dat een afname van 10,1%. Tesco is in Centraal-Europa bezig met het desinvesteren in een aantal vestigingen en in het stroomlijnen van andere locaties. De winst van Tesco was jaar op jaar gestegen met 14,9% tot £2,77 mld (€3,15 mld). Het winstmarge steeg met 4,4%.
Bron: esmmagazine.com 

Britse supermarkten worstelen met vraag door coronavirus
De grotere supermarktketens van het Verenigd Koninkrijk maken zich zorgen over dat ze mogelijk de vraag niet meer aan kunnen. De 60 miljoen inwoners van het land kunnen niet in hun behoeftes worden voorzien, als de openingstijden niet worden verlengd of de regels omtrent sociale afstand niet worden versoepeld. Directieleden van ketens die verder anoniem willen blijven geven aan dat ze verwachten dat de vraag weer verder toeneemt als Britse consumenten hun voorraad hebben verbruikt. Ook slaan klanten meer producten in wegens het aankomende paasweekeinde.
Bron: reuters.com 

VK: McColl’s werkt met Deliveroo 
McColl’s is een partnerschap aangegaan met Deliveroo om vanuit de eigen buurtwinkels boodschappen aan huis te bezorgen. Voor het eerst is het assortiment aan dagelijkse benodigdheden van 120 McColl's-winkels online te bestellen via de app van Deliveroo. In de nabije toekomst zal het aantal winkels dat op het platform van Deliveroo is aangesloten worden uitgebreid naar 300 vestigingen. De samenwerking is met name toegespitst op ouderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen, die dankzij online retail ook tijdens de huidige pandemie toegang tot hun benodigdheden kunnen krijgen. Bestelde producten worden binnen 30 minuten door bezorgers van Deliveroo afgeleverd, waarbij een contactvrij protocol wordt aangehouden.
Bron: kamcity.com 

Spanje: SPAR Gran Canaria ondersteunt lokale teeltsector
SPAR Gran Canaria werkt samen met de lokale overheid aan een programma ter ondersteuning van lokale telers. Gran Canaria wordt door de uitbraak van het coronavirus geconfronteerd met een horecasector die lam is gelegd. Dit heeft onder andere geleid tot een overschot aan voedingsmiddelen. Spar Gran Canaria zorgt voor directe ondersteuning van de lokale telers door te helpen met het management en de afzet van AGF. Het logistieke centrum van SPAR werkt samen met telers die versproducten willen vermarkten, die aan de kwalitatieve norm van SPAR voldoen. Ook moedigt SPAR zijn klanten aan om voor lokaal geteelde groente en fruit te kiezen.
Bron: spar-international.com 

VS: Albertsons en UFCW willen supermarktmedewerkers classificeren als noodpersoneel
Albertsons en de vakbond United Food and Commercial Workers Union (UFCW) hebben samen een nationaal initiatief opgezet. Het initiatief heeft als doel om supermarktmedewerkers tijdelijk als noodpersoneel aan te merken. Hierdoor krijgen werknemers bij supermarkten een prioriteit bij het testen op COVID-19 en krijgen ze sneller pakketten voor persoonlijke bescherming tegen het virus.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: C&S Wholesale Grocers leent in New York werkkrachten van Sysco 
C&S Wholesale Grocers gaat in New York gebruik maken van werkkrachten van de foodservice-distributeur Sysco. Vacatures bij C&S voor logistieke medewerkers en chauffeurs worden vervuld door werknemers van Sysco. De extra werkkrachten zijn in New York hard nodig, omdat deze staat veruit het zwaarst is getroffen door het coronavirus. De werknemers blijven tijdens de periode dat ze werkzaam zijn voor C&S in principe in dienst van Sysco. Sysco zal dan ook verantwoordelijk blijven voor salariëring en overige arbeidsvoorwaarden.
Bron: supermarketnews.com 

VS: Stop & Shop werkt samen met Uber
Stop & Shop is met Uber een samenwerkingsverband aangegaan, waarmee het makkelijker moet worden gemaakt om senioren en andere kwetsbare bevolkingsgroepen naar eigen vestigingen te laten komen. Ritten met Uber van en naar Stop & Shop-locaties worden 's ochtends van zes uur tot half acht tegen de helft van de prijs aangeboden. De actie loopt sinds 8 april. Consumenten kunnen met de promotiecode "STOPSHOPUBER" via de Uber-app twee keer per week gebruik maken van de kortingsactie. Senioren van zestig jaar en ouder komen hiervoor in aanmerking. Mocht een oudere consument geen beschikking hebben over een smartphone, mogen ook vrienden, familieleden of buren namens de consument een Uberchauffeur aanvragen.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Nuro mag in Californië zelfrijdende bestelwagens testen
De in zelfrijdende auto's voor thuisbezorging gespecialiseerde startup Nuro heeft officieel toestemming gekregen om zijn oplossingen op de openbare wegen van Californië te testen. De testen zijn een volgende stap om uiteindelijk de zelfrijdende bestelwagens commercieel in te zetten. Nuro heeft vorig jaar voor $940 mln (€871,1 mln) aan financiering verkregen via SoftBank Vision Fund. De nieuwe testfase houdt in dat het bedrijf twee elektrische bestelwagens met lage snelheid mag gebruiken op de openbare weg tussen de districten Santa Clara en San Mateo. De toestemming hiervoor is verleend door de Californische Department of Motor Vehicles, een overheidsorgaan dat de regelgeving voor zelfrijdende auto's in Californië verzorgt.
Bron: techcrunch.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven