Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Justin Mudge van de South African Berry Producers'Association

Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector groeit 53%

"In 2019-2020 groeide de export van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen met meer dan 50% ten opzichte van het jaar daarvoor, waarmee de sector een nieuw record heeft gevestigd.

Het voorbije boekjaar exporteerde Zuid-Afrika 12.282 ton blauwe bessen. Dit houdt een toename van 53,3% in ten opzichte van de 8.000 ton die vorig jaar werden geëxporteerd. 

Bijna 70% van de Zuid-Afrikaanse blauwe bessen waren bestemd voor exportmarkten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de inkomsten uit de export sinds 2013 gegroeid zijn van €6,6 mln naar meer dan €50 mln.

Deze groei heeft eveneens geleid tot meer werkgelegenheid. Het aantal banen binnen deze sector verviervoudigde van ongeveer 1.000 in 2014 naar ruim 5.700 in 2018. Dit aantal is de afgelopen twee jaar verder gestegen naar 8.000 banen. 

De toename van de export is één van de weinige lichtpuntjes nu er in het land sprake is van een lockdown wegens de Covid-19-uitbraak, hetgeen naar verwachting de economische groei en werkgelegenheid hard zal raken. 

De agrarische sector blijft relatief veerkrachtig gedurende deze pandemie omdat de internationale handel doorgaat zonder al teveel beperkingen, met name voor voedingsmiddelen. 

Daarnaast blijft de wereldwijde vraag naar blauwe bessen sterk omdat aan het fruit weerstandsverhogende eigenschappen worden toegekend en consumenten over heel de wereld steeds bewuster met gezonde voeding bezig zijn. 

Wil de blauwebessensector haar exportcijfers het komende jaar nog verder verbeteren, dan zal er aan een paar voorwaarden moeten worden voldaan. 

Ten eerste heeft een uitbreiding van de markttoegang prioriteit. 

Het afgelopen jaar importeerde het Verenigd Koninkrijk zo'n 46% van alle Zuid-Afrikaanse blauwe bessen en werd nog eens 46% in de rest van Europa afgezet. Minder dan 5% van het fruit was bestemd voor markten in het Verre Oosten. 

Door de toegang tot markten in het Verre Oosten te verruimen, zouden in Zuid-Afrika nog eens 12.000 banen extra kunnen worden gecreëerd. Dit zou bijna een verdubbeling betekenen ten opzichte van de voor 2023 geraamde werkgelegenheid binnen de sector.

Ten tweede moet de luchtvrachtcapaciteit worden verhoogd, met name voor producten met een beperkte houdbaarheid. 

Momenteel hebben frambozenexporteurs veel moeite om hun frambozen verladen te krijgen als gevolg van de geringe luchtvrachtcapaciteit. De vertragingen die hieruit voortvloeien hebben hun weerslag op de kwaliteit van het product en dit vormt een bedreiging voor de goede internationale reputatie van Zuid-Afrika op internationale markten. 

Het piekseizoen van de blauwebessenexport (die goed is voor bijna 90% van de totale zachtfruitexport) zal tussen oktober en november zijn. Als aan deze voorwaarden niet kan worden voldaan, dan zal dit nadelig uitpakken voor de zachtfruitsector. 

"De South African Berry Producers' Association is trots op de groei van de sector en haar bijdrage aan de Zuid-Afrikaanse economie op het gebied van werkgelegenheid en exportinkomsten."

 

- Justin Mudge

Voor meer informatie:
Thabi Ndhlovu 
SA Berry Producers' Association
Tel: +27 61 993 6672
www.saberries.co.za 

Publicatiedatum: