Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed Egyptisch druivenseizoen verwacht maar ook tekort aan arbeidskrachten

Het Egyptische druivenseizoen begint over iets meer dan een maand, in de tweede helft van de ramadan. Dit in combinatie met de lockdown, die momenteel in Egypte van kracht is en het gebrek aan arbeidskrachten zouden de markt onder druk kunnen zetten.

"In week 11 hebben we in heel Egypte zware regenval gehad van een omvang die we in dezelfde periode in de afgelopen 20 jaar nooit hebben meegemaakt. De regen heeft gelukkig geen grote impact gehad, want de druivenboomgaarden in Egypte zijn meestal afgedekt met plastic. Er zal dus geen grote volumeverandering zijn ten opzichte van vorig jaar. De start van het eigenlijke seizoen wordt verwacht rond half mei, wat op schema ligt," zegt Mohammed Eid, verantwoordelijk voor de marketing en verkoopontwikkeling bij IGC.

"Natuurlijk heeft de coronaviruscrisis ook een effect op operationeel en logistiek vlak. Het heeft geleid tot een tekort aan scheepsruimte en de kosten zijn daardoor gestegen, grenzen en havens zijn geblokkeerd, de valuta schommelt en is in principe gedevalueerd ten opzichte van het lokale Egyptische pond."

De maatregelen die de overheid neemt om de verspreiding van het virus te vertragen, verhogen ook de kosten. "Er is een gebrek aan arbeidskrachten als gevolg van de lockdown, mensen blijven thuis. Ook de supply chain en de logistiek staan altijd onder hoge druk door meer beperkingen."

"Onder normale omstandigheden zou het druivenseizoen theoretisch een goed seizoen moeten zijn, vooral voor de vroege rode druiven als gevolg van het tekort uit Chili. Omdat ons hoogseizoen wordt uitgesteld tot begin juni, als gevolg van de ramadan en de daarop volgende feestdagen, kan dit het seizoen onder hoge druk zetten als de Spaanse en Italiaanse oogsten vroeg komen, zoals vorig jaar.

"Maar elke onverwachte beslissing om grensbeperkingen of Europese havens te sluiten, zal een groot negatief effect hebben op het seizoen. Dit is te wijten aan de zeer korte periode van ons druivenseizoen, dat slechts iets meer dan een maand duurt." 

"Gelukkig is de voedselvoorziening altijd een prioriteit voor landen en regeringen, wat betekent dat ze waar mogelijk, altijd onnodige beslissingen zullen vermijden die de sector kunnen verstoren. Niemand kan voorspellen wat er daarna zal gebeuren, maar onze hoop blijft bestaan op een goed seizoen," besluit Eid.

Voor meer informatie:
Muhammad Eid
IGC
+20 10 3040 9695
M.Eid@igc-ltd.com

Publicatiedatum: