Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Tweddle - Jupiter Groep

"Het meest positieve dat uit Covid-19-crisis voortkomt, is de toegenomen vraag naar citrus"

De Indiase druivenexport kwam een paar weken geleden plotseling tot stilstand toen de Indiase premier de opdracht gaf om het land te sluiten. In tegenstelling tot andere landen had de bevolking geen tijd om zich hierop voor te bereiden. Voor teler en exporteur Jupiter Group betekende dit dat slechts twee derde van hun Indiase druiven werden geëxporteerd.

"In India werd het land binnen een dag gesloten, terwijl ze in Zuid-Afrika vier dagen de tijd hadden om zich voor te bereiden. Wij hadden druiven klaarliggen en sommige waren al verpakt in de opslag, dus we konden doorgaan met het verschepen van enkele druiven, helaas zal ongeveer een derde van ons volume niet worden geëxporteerd. Het effect hiervan zal nog niet direct zichtbaar zijn aangezien er nog enkele weken invoer zal zijn," zegt Mark Tweddle, CEO van het bedrijf.

Mark en Yvonne Tweddle en een Indiase medewerker in hun druivenboomgaard

De tuinbouw wordt in India, net als in andere landen, als een essentiële bedrijfstak beschouwd. Binnen het land is alles in beweging, maar alleen binnen de lokale markt. Het is erg uitdagend voor producenten, vooral na de late moessons in november en nu het verlies van het late deel van het seizoen. Ze hebben echter wel een lokale markt en 94% van de druiven wordt daarbinnen verkocht.

"Er zijn echter ook succesverhalen in India voor het druivenseizoen: onze ARRA 15 (ARRA Sweeties) heeft het in vergelijking met de traditionele witte rassen bijzonder goed gedaan, ondanks het uitdagende Indiase moessonseizoen. Een kleine meerderheid van de ARRA is getroffen door de weersomstandigheden in november, maar door het snoeien in begin februari is een tweede oogst mogelijk tegen eind mei, wat wel een positief en uniek voordeel geeft ten opzichte van andere druivensoorten."

Zuid-Afrika en Chili
Zuid-Afrika zit in een 21-daagse lockdown waar de tuinbouw wel mag doorgaan, maar met beperkte bewegingsvrijheid, dus de mensen moeten blijven waar ze zijn. "Het is precies aan het begin van ons citrusseizoen in Zuid-Afrika, we zijn klaar met citroenen en de oogst van Star Ruby viel samen met het begin van de lockdown, maar het werkt op dit moment nog steeds heel goed. Er zijn vertragingen in de havens, omdat ze maar één schip tegelijk toelaten. Normaal gesproken zouden ze meerdere schepen tegelijk laden, dus het is niet zo dat de havens niet werken, alleen verloopt alles langzamer."

"Al onze Zuid-Afrikaanse medewerkers verblijven permanent op het teeltbedrijf. We ondersteunen hen met persoonlijke beschermingsmiddelen, dagelijkse updates en begeleiding van het advies van hun regering. Onze verpakkingsmedewerkers maken gebruik van een volledige gezichtsbescherming in plaats van alleen mondkapjes. Het enige wat we kunnen doen is hen in deze nieuwe situatie alle passende training geven om hen veilig te houden en te zorgen dat ze op een prettige manier kunnen werken. Zo houden we de moed er een beetje in."

Chili was ook een uitdaging voor Jupiter en het seizoen was twee weken eerder dan normaal afgerond. "De vroege stop was een combinatie van fruitrijpheid en beschikbaarheid van personeel. Het transport via de Chileense havens was ook een uitdaging, omdat er stakingen dreigden met vertragingen als gevolg."

Onstabiele valutamarkt
De waarde van het Britse pond ten opzichte van een aantal andere valuta's was de afgelopen weken en maanden zeer fluctuerend. "Het pond heeft zich de afgelopen week hersteld ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar op een gegeven moment was onze munt 8% lager ten opzichte van zowel de Amerikaanse dollar als de euro, maar het steeg weer ten opzichte van andere valuta's, zoals de Rand die 25% daalde en de Chileense peso die 20% daalde. Het laat alleen maar zien hoe de mondiale onzekerheid op dit moment de valuta's zeer onstabiel maakt."

Logistiek
"Toen het virus Europa en het Verenigd Koninkrijk voor het eerst bereikte, was het grootste probleem de logistiek, het overbrengen van vrachtwagens over de grenzen. Toen de EU erbij betrokken raakte, ging alles gemakkelijker. Het probleem is nu ook het vinden van chauffeurs die bereid zijn om binnen het huidige klimaat door Europa te rijden. Momenteel moeten we zorgen dat de vrachtwagens niet leeg terug rijden, want daardoor stijgen de transportkosten ook."

Toenemende vraag naar citrus
"Het meest positieve dat uit de coronaviruspandemie voortvloeit is de toegenomen vraag naar citrus. Naar sinaasappelen was er eerder minder vraag, maar afhankelijk vanuit welk land je bekijkt, is er nu een toename van de vraag van tussen de 40 tot 70%. De prijsstijgingen van diepgevroren sinaasappelsap laten ook zien, dat we in ongekende tijden zitten. Consumenten zullen naar verwachting de gewoonte krijgen om meer citrus te kopen en deze gewoonte zal blijven bestaan nadat dit alles voorbij is. De COVID-19-crisis zal het bewustzijn vergroten dat er behoefte is aan versproducten om een gezond immuunsysteem te ondersteunen en ons lichaam beter in staat te stellen om ook ziekte te bestrijden."

Voor meer informatie:
Kirsty Fleetwood
Jupiter Group
Suite 2, Nova House, Audley Ave,
Enterprise Park Newport, Shropshire, TF10 7DW
Engeland
+44 (0)1952 822 200
KirstyF@jupitermarketingltd.com
www.jupitermarketingltd.com

Publicatiedatum: