Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Verdellen, Satori Holland:

"Wie gember beschikbaar heeft, is spekkoper"

Tholen - De gembermarkt kampt al weken met grote tekorten. "De situatie is eigenlijk heel eenvoudig", vertelt Marcel Verdellen van Satori Holland uit Venlo. "China heeft wekenlang in een lockdown gezeten en komt daar nu langzaam uit. Peru is nu buiten seizoen en ook Braziliƫ verwacht de eerste droge gember pas in juli. Daarbij kampt Thailand met problemen vanwege de droogte waardoor de oogst tegenvalt. Dit resulteert in een bijzonder krap aanbod en historisch hoge prijzen."

Die prijzen liggen momenteel op een niveau rond de 60-65 euro voor 12,5 kilo. "Als je gember tot je beschikking hebt, ben je spekkoper, maar bijna niemand heeft het. Dit spel van vraag en aanbod heeft de prijs omhoog gejaagd. Vliegen is ook niet echt een optie. Los van het feit dat er nauwelijks luchtvracht beschikbaar is, zit die prijs sowieso al op bovengenoemd bedrag", constateert de importeur.

"Normaliter start China in januari / februari de nieuwe oogst op, maar daar is nu een gat ontstaan. Overigens verwacht ik wel dat nu het leven in China weer een beetje aan de gang is, dat we binnen enkele weken weer overspoeld worden met gember. Maar tot die tijd zal de markt van gember heet blijven. Hetzelfde zien we momenteel bijvoorbeeld bij de zoete aardappelen. Bij andere producten zoals limes is de vraag echter nagenoeg stilgevallen", besluit Marcel.

Voor meer informatie:
Marcel Verdellen
Satori Holland
T +31 (0)43 458 8200
marcel.verdellen@satori.nl 
www.satori.nl