Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michele Sodano, ‘fruitmakelaar’ bij Ortofrutta di Mele:

"Degenen die te laat sinaasappelen hebben ingekocht, missen de boot"

Men zou kunnen denken dat de groenten- en fruitmakelaardij tot het verleden behoort en voor sommigen misschien een slecht berekend risico is. Maar dan zijn er jaren als deze, waarin de citrusoogst veel lagere volumes geeft dan gebruikelijk, terwijl de vraag plotseling omhoog schiet na een onvoorspelbare coronapandemie. Degenen die baat hebben bij deze ongewone situatie, zijn degenen die al in de maanden oktober, november en december 2019 sinaasappelen, citroenen en andere citrus in bulk hebben gekocht.

Michele Sodano in een sinaasappelboomgaard

Dit is ook het geval voor Michele Sodano, vertegenwoordiger van het in Campania gevestigde bedrijf Ortofrutta di Mele, gespecialiseerd in de in- en verkoop van druiven en citrus.

Tarocco Gallo
Michele is enthousiast over de uitzonderlijke resultaten van de citruscampagne, vooral voor de gepigmenteerde sinaasappelen: "We kopen deze sinaasappelen in het Siciliaanse gebied van Palagonia, waar voornamelijk een oude kloon van Tarocco, de Tarocco Gallo, wordt geteeld. We kochten in bulk, voor een totaal volume van 3.000 ton en deze deal is nog nooit zo winstgevend geweest. Op dit moment is de vraag veel groter dan het aanbod en de uiteindelijke verkoopprijzen hebben onze inkoop ruimschoots terugbetaald. Degenen die zich er pas de afgelopen 15 of 20 dagen toe zetten tot het kopen van sinaasappelen, hebben zeker geen goede deal kunnen sluiten, integendeel, ze misten de boot!"

"Hoewel sommige bedrijven al klaar zijn met de bloedsinaasappelcampagne, verzenden wij nog steeds een paar vrachtwagens per dag en zullen we tenminste tot eind april product beschikbaar hebben. Dit is een record voor ons, en we zien een toename van 70% in de productbeweging, gezien het stuwende effect van de coronaviruspandemie op de hele citrussector, met bloedsinaasappelen voorop, gevolgd door blonde sinaasappelen en citroenen."

"Alles gaat goed komen"
Natuurlijk is Michele zich bewust van het leed dat het coronavirus veroorzaakt in Italië en daarbuiten. Om zijn medeleven te tonen, heeft hij een door zijn neefjes gecreëerde wikkel met de wens ‘Alles gaat goed komen’ toegevoegd aan de kistjes met citrus, zodat de boodschap van hoop zich samen met het product zal verspreiden.

"De oogst van de blonde sinaasappelen die we dit jaar voor het eerst hebben gekocht van een bedrijf in Giarre, zal over een paar dagen beginnen. Het zijn mooie Valencia sinaasappelen. Het is de eerste keer dat we ze in Sicilië kopen, omdat we het blonde product meestal in Puglia plukken of uit Spanje importeren. Dit jaar heeft de aanvoer van Spaanse producten echter wat meer logistieke problemen, opnieuw vanwege de pandemie. Op de binnenlandse markt hebben we daarentegen geen transportproblemen, omdat we een eigen wagenpark hebben dat de goederen in Campanië aflevert."

Citroenen plukken (links) en sinaasappelen (rechts)

Michele concludeert: "Ik volg de citruscampagnes hier op Sicilië al maandenlang persoonlijk, want mijn ervaring is dat dit werk niet geïmproviseerd kan worden gedaan. Op dit moment, nu er zo’n grote vraag is naar citrus, weet ik al 40 dagen niet of het zondag of maandag is en ik maak lange dagen, maar de tevredenheid betaalt me terug voor elke inspanning die ik doe."

Voor meer informatie:
Michele Sodano
gsm: +39 333 3367869
Ortofrutta di Mele Carmela sas
Via Orlando 29
80049 Somma Vesuviana (NA)
Italië
+39 81 530 7933
ortofruttamele2018@gmail.com

Publicatiedatum: