Zonne-energie automaten helpen tijdens de lockdown

In deze tijd van isolement en lockdowns is een door het Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) ontworpen groenten- en fruitautomaat op zonne-energie van pas gekomen om verse groenten te kopen in een paar districten waar dergelijke busjes door de afdeling Tuinbouw van IIHR worden ingezet.

De wagen is ontworpen om groenten en fruit niet alleen stofvrij en hygiënisch te houden, maar het houdt de waren ook twee dagen vers op basis van verdampingskoeltechniek. De wagen heeft de mogelijkheid om trays te bewaren voor de opslag van groenten, bladgroenten en fruit in een koelkamer.

"Achterin het busje is een led televisie voor het weergeven van de prijzen van de producten. De tv kan ook worden gebruikt voor het verspreiden van sociale boodschappen en cruciale informatie aan telers," aldus Dr. Kumaran van IIHR. Daarnaast is er een audiosysteem ingebouwd voor aankondigingen en er is een elektronische weegautomaat met geautomatiseerde facturering voorzien.

"Behalve de bediening van het voertuig worden alle andere systemen in het voertuig, zoals de koelkamer, de tv en het audiosysteem, door zonne-energie aangedreven. Het voertuig heeft daarbij een batterij die kan worden opgeladen voor noodgevallen. Het voertuig is met GPS uitgerust zodat de locatie kan worden opgespoord." Tot dusver heeft IIHR 20 van deze bestelwagens voor 10 districten in India ontwikkeld.

Twee van zulke busjes werden ongeveer 10 dagen geleden in Vijayapura in gebruik genomen. Santhosh Inamdar, deputy director of Horticulture in Vijayapura, zegt dat het nieuwe systeem een goede respons opleverde en dat alle producten binnen een paar uur op de eerste dag zelf werden verkocht. "We moesten elk busje twee keer per dag vullen met groenten in verband met de grote vraag," zei Inamdar tegen thehindu.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven