Nieuw onderzoek om plastic verpakkingen geschikt te maken voor circulaire economie

Plastic verpakkingen moeten beter worden gerecycled en opnieuw ingezet kunnen worden in de verpakkingsindustrie. Dit leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot en draagt bij aan de circulaire economie. Dit idee staat centraal in het nieuwe onderzoeksprogramma van Brightlands Materials Center dat de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor circulaire verpakkingen wil versnellen. Om dit te bereiken, richten de deelnemers zich op het ontwerpen van nieuwe materiaalsamenstellingen om verpakkingen, zoals soepzakken of kaasverpakkingen echt recyclebaar te maken.

Verpakkingsmaterialen die worden gebruikt om voedingsmiddelen te beschermen en vers te houden, vormen door de combinatie van verschillende materialen vaak een uitdaging in de recycleketen. In het nieuwe Programma Circulaire Verpakkingen maakt Brightlands Materials Center gebruik van uitgebreide kennis uit de andere onderzoeksprogramma's gericht op de verwerking van polymeren.

Een eerste project binnen het nieuwe onderzoeksprogramma is gericht op het ontwerpen van nieuwe, minder complexe verpakkingsfolies en het 'terugwinnen' van polymeren uit verpakkingen door middel van mechanische en chemische recyclingsmethoden. De gerecyclede materialen - in dit geval polyolefinen - worden vervolgens hergebruikt als grondstof voor nieuwe, hoogwaardige kunststofproducten.

Brightlands Materials Center is een gezamenlijk initiatief van TNO en de provincie Limburg. De visie is om de overgang naar duurzame en circulaire plastic verpakkingen te versnellen en zo de wereldwijde klimaatdoelstellingen te ondersteunen, afval te voorkomen en het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen.

Bron: TNO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven