Consumentenbond:

"Veel sinaasappeldranken zijn minder gezond dan ze lijken"

De Consumentenbond legde 40 soorten dranken met sinaasappel langs de Nutri-Score meetlat. De Nutri-Score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels in een voedingsproduct. Een groene A staat voor het artikel dat veel gezonde voedingsstoffen bevat. Een artikel met een donkeroranje E heeft daar het minste van. Van de 40 sinaasappeldranken die de Consumentenbond beoordeelde scoort er slechts één een B. Dat is de Crystal Clear Orange mandarin flavour. Deze drank bestaat uit water met zoetstoffen en aroma’s.

Alle dranken waar producenten suiker aan toevoegen scoren een Nutri-Score D of E. De sappen van 100% sinaasappel bevatten van nature al veel suiker en scoren daarmee ook een C. De Consumentenbond stelt dat het beter is om een sinaasappel te eten dan alleen het sap drinken. Dan krijg je naast vitamines ook de vezels binnen. Bovendien moet je erop kauwen en dat werkt verzadigend. Daarom krijgt fruit, zoals sinaasappels, de Nutri-Score A.

Fruitdranken zijn naast zoet ook erg zuur. Deze combinatie is extra schadelijk voor de tanden. Fruit eten is ook slecht voor de tanden. Het is daarom verstandig het aantal eetmomenten, waaronder van fruit, op één dag, te beperken tot maximaal 7.

Dranken met weinig fruitsap smaken minder zoet. Fabrikanten voegen dan vaak suiker of zoetstoffen toe. Of een combinatie van beiden. In zoetstoffen zitten geen of weinig calorieën en ze veroorzaken geen gaatjes. Voorbeelden van zoetstoffen in dranken zijn stevia, acesulfaam-K en sucralose. Nadeel aan het drinken van dranken met zoetstof is dat je aan een zoete smaak gewend blijft.

Bron: Consumentengids


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven