Jiahe Food's Ralf Settels:

"Chinese gember erg gewild"

Er is veel vraag naar Chinese gember in Europa. De prijs van het product is in enkele weken tijd met 50% gestegen. Nu Chinese leveranciers minder producten beginnen te exporteren, is het voor Europese importeurs onzeker hoe de markt zich de komende weken zal ontwikkelen.

Ralf Settels, gemberimporteur in Duitsland: "De gember die nu uit China komt, is wat we 6 weken geleden hebben besteld. Op dit moment bestellen we 2-3 containers met biologische gember en 3 containers met conventionele gember per week. Duitse groothandels kopen nu grote hoeveelheden bij ons in. De marktvraag is veel groter dan het aanbod op dit moment, dus we hebben niet veel op voorraad en wat er binnenkomt wordt direct verkocht."

"Met de uitbraak van het coronavirus besteden mensen meer aandacht aan hun gezondheid. Ze denken dat groenten, zoals gember, hun gezondheid op een natuurlijke manier kunnen beschermen. Daarom wordt gember bij winkelketens zeer snel verkocht."

De stand van Jiahe Food op de Fruit Logistica van dit jaar

"Op dit moment is de prijs voor conventionele gember ongeveer 6-9 euro/kg (verpakt) in de winkel. Deze prijs is 50% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. De prijsstijging is vooral te wijten aan de grote vraag van de markt en de slechte beschikbaarheid van andere soorten groenten. "Gewoonlijk begint het laagseizoen voor gember eind april/begin mei. De prijs begint rond die periode te dalen. Maar met de impact van de coronapandemie dit seizoen, weet ik niet wanneer het laagseizoen zal plaatsvinden. Het is moeilijk te zeggen."

"We verwachten echter niet dat er in de volgende periode veel nieuwe gember uit China zal komen. Aan de ene kant maken de Chinese leveranciers zich zorgen over de vraag of de Europese havens in de komende weken wel normaal kunnen functioneren, aangezien de uitbraak van het coronavirus zich in Europa zeer snel ontwikkelt. Zij aarzelen dan ook om nieuwe containers te sturen. Aan de andere kant importeren sommige Europese kopers minder uit China, omdat ze bang zijn dat ze veel moeten betalen voor de opslag van deze producten als de prijs op de lokale markt snel daalt of als de vraag op de markt afneemt."

Jiahe Food GmbH is een dochteronderneming van de Jiahe Group China. Het bedrijf importeert meer dan 500 containers gember uit China per jaar. Duitsland en Nederland zijn hun belangrijkste afzetmarkten. Hun producten worden voornamelijk verkocht aan lokale supermarktketens en aan de groothandel.

Voor meer informatie:
Ralf Settels
Jiahe Food GmbH
+49 24318779799
rs@jiahefood.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven