Zuid-Afrika: Cactusvijg plotseling een hot item

Zuid-Afrikaanse telers hebben een hernieuwde belangstelling voor de cactusvijg, als gevolg van de klimaatverandering en de droogte en de vele toepassingen van deze plant.

"Er is de afgelopen drie of vier jaar opnieuw interesse voor de teelt ontstaan," zegt Hermanus Fouché, die werkt voor de Raad voor Tuinbouwkundig Onderzoek (ARC) en ook onderzoeker is voor de University of the Free State (UFS). "De droogte in vele delen van Zuid-Afrika speelt daar een belangrijke rol in. Zo wil een teler in de West-Kaap, die onlangs een periode van ernstige droogte heeft meegemaakt, zijn wijnstokken vervangen door cactusvijgen."

Hoewel de biodiversiteitswet de cactusvijg definieert als een invasieve soort die vernietigd moet worden, mogen telers de cactusvijg wel gecontroleerd en legaal vermeerderen.

Fouché schat dat er meer dan 900 teeltbedrijven zijn die in totaal ongeveer een areaal hebben van 4.500 hectare, waarvan 1.500 hectare voor de oogst van de cactusvijg voor reguliere consumptie bestemd is en 3.000 hectare voor voedergewassen.

Bron: businessinsider.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven