Vakbonden willen dc's van Amazon sluiten

Maleisische thuisbezorgers worstelen met stijgende vraag
Online thuisbezorgdiensten in Maleisië hebben te maken met een plotselinge stijging in vraag. Consumenten die uit angst een eigen voorraad aan willen leggen, zijn toegewezen op online retail. De reden hiervoor is omdat de Maleisische overheid in verband met het coronavirus beperkende maatregelen qua mobiliteit heeft opgelegd. Datuk Liew Bin, de onderdirecteur van de branchevereniging Malaysia Retail Chain Association, gaf aan dat veel winkels overstelpt worden met bestellingen. In sommige gevallen heeft dit ertoe geleid dat thuisbezorgdiensten tijdelijk worden opgeschort. “Hypermarkten en supermarkten waren niet voorbereid op deze toename. De bezorgteams konden hun rondes niet maken, ook werkten sommigen van hen van 's morgens vroeg tot diep in de nacht om alle bestellingen te verwerken", aldus Datuk Liew Bin in een interview met The Malaysian Reserve (TMR).
Bron: themalaysianreserve.com 

Kesko ontslaat tijdelijk 2.000 Finse werknemers
De Finse retailer Kesko gaat voor een periode van tot 90 dagen tijdelijk 2.000 medewerkers in Finland ontslaan. Ook stopt het bedrijf tijdelijk met de werving van nieuw personeel en wordt de bedrijfsvoering in Zweden, Noorwegen, Polen en de Baltische staten aangepast. In deze landen zijn in totaal ongeveer 12.000 voor Kesko werkzaam. De 2.000 werknemers die op non-actief worden gesteld vormen een zesde van het gehele werkleger van Kesko. 
Bron: reuters.com

Qatar: LuLu Hypermarkets hanteert nieuwe richtlijnen voor sociale afstand
LuLu Hypermarkets heeft in Qatar nieuwe richtlijnen ingesteld voor zijn klanten. Op deze manier wordt het beleid voor sociale afstand meer kracht bijgezet. Eerder werd al als regel gehanteerd dat klanten twee meter afstand van elkaar en van het personeel moesten houden. Vestigingen van Luli hebben een groter aanbod van voorverpakte versproducten, zoals groente, fruit, vlees, kaas en brood. Hierdoor hoeven klanten bij versafdelingen geen producten van over een toonbank aan te nemen.
Bron: gulf-times.com

MENY ondersteunt lokale leveranciers in Noorwegen
De Noorse supermarktketen MENY heeft plannen aangekondigd om tijdens de huidige crisis lokale leveranciers te ondersteunen. Er zijn zorgen dat veel van deze kleine bedrijven failliet zullen gaan. Volgens MENY-CEO Vegard Kjuus zijn de lokale leveranciers belangrijk voor de Noorse voedselcultuur, de nationale werkgelegenheid en innovatie binnen de supermarktsector. "Het lokale aanbod aan levensmiddelen is nog nooit zo groot geweest. We moeten nu alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat deze bedrijven heelhuids door de COVID-19-crisis komen”, aldus Kjuus.
Bron: esmmagazine.com 

VK: John Lewis bedankt medewerkers met bonus
John Lewis Partnership gaat vanaf 12 april al zijn medewerkers en winkelmanagers bedanken door middel van een bonus van £25 (€28,47) per week, voor elke week die in mei en juni wordt gewerkt. De bonus komt daarmee per persoon neer op £200 (€227,79). De bonus geldt voor alle werknemers bij Waitrose-vestigingen en het personeel dat actief is voor de online tak van John Lewis. Dit komt neer op een tijdelijke verhoging van 11% op het weekloon van een voltijds werknemer die niet in een managementfunctie is verwikkeld. Eerder werd in maart voor alle werknemers van John Lewis een loonsverhoging van 2% doorgevoerd.
Bron: waitrose.pressarea.com 

Jumbo wil uitbreiden in Europa
Jumbo-directeur Frits van Eerd heeft toelichting gegeven op de plannen om de keten in de rest van Europa uit te breiden. Van Eerd wil de aanwezigheid van zijn bedrijf in België verder versterken en na verloop van tijd ook winkels openen in Frankrijk. Jumbo heeft op dit moment twee winkels in bedrijf in Vlaanderen. De voornaamste uitdaging met betrekking tot uitbreiding in Frankrijk is de taalbarrière. Daarom wil van Eerd aanvankelijk beginnen met het openen van Jumbo-vestigingen in Wallonië. In de komende vijf jaar moeten zowel in Vlaanderen als in Wallonië 100 filialen in bedrijf gaan, waarna gekeken wordt in hoeverre de taalbarrière voor uitbreiding in Frankrijk nog een probleem is.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Asda breidt online bezorging uit met 300.000 tijdsvensters
Asda heeft aangekondigd zijn opties voor online thuisbezorging uit te breiden met 300.000 tijdsvensters. De uitbreiding in tijdsvensters is een directe reactie op de fors toegenomen vraag naar online retail wegens de huidige gezondheidscrisis. Het aantal tijdsvensters dat wekelijks beschikbaar is nu uitgebreid naar in totaal 700.000, oftewel 100.000 per dag. Volgens Asda-CEO Roger Burnley wordt de hele klok rond gewerkt om zoveel mogelijk ruimte voor online bestellingen beschikbaar te maken en het aantal tijdsvensters verder te vergroten.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Oostenrijk: Spar introduceert tegoedkaarten
Spar heeft in Oostenrijk een betaalmethode door middel van tegoedkaarten geïntroduceerd. De kaarten zijn een manier om direct contact tijdens betalingen te verminderen, zodat het risico van besmetting met het coronavirus wordt beperkt. De betaalkaarten zijn verkrijgbaar bij filialen van Spar, Interspar en Eurospar. Het tegoed dat op de kaarten kan worden geplaatst loopt tot een maximum van €200. De World Health Organisation (WHO) adviseert consumenten om zoveel mogelijk voor contactvrije betaalmethodes te kiezen en transacties met contant geld te vermijden. De tegoedkaarten zijn hier een oplossing voor. Bovendien zijn de kaarten makkelijk te reinigen.
Bron: esmmagazine.com 

VS: Ingles Markets neemt meer dan 5.000 werknemers aan
Ingles Markets is van plan om meer dan 5.000 extra werknemers aan te nemen. De nieuwe medewerkers moeten het huidige werkleger versterken en helpen om de extra vraag wegens het coronavirus te verwerken. Ook zijn de werknemers nodig om een hogere standaard voor hygiëne aan te kunnen houden. De extra werkkrachten worden voornamelijk ingezet bij supermarkten en in distributiecentra.
Bron: supermarketnews.com 

Amerikaanse vakbonden willen dc's van Amazon sluiten
Het conflict over veiligheidsmaatregelen is tussen Amazon en zijn Amerikaanse werknemers in distributiecentra is significant geëscaleerd. De leiders van een aantal van de grootste vakbonden van de VS hebben een brief naar Amazon-CEO Jeff Bezos gestuurd, waarin een oproep wordt gedaan om alle faciliteiten tijdelijk te sluiten. De vakbondsleiders willen dat de distributiecentra pas weer open gaan als alle risico's voor besmetting met COVID-19 zo veel mogelijk zijn beperkt. Het tijdelijk sluiten van alle faciliteiten in de VS zou volgens experts en analisten catastrofaal zijn voor Amazon. Het distributienetwerk zou lam worden gelegd, terwijl er juist nu een enorme vraag naar online retail is. Desondanks geven de analisten toe dat het bedrijf iets zal moeten doen om zijn werknemers tegemoet te komen op het gebied van veiligheid.
Bron: finance.yahoo.com 

VS: contactloos betalen bij Publix
Publix Super Markets heeft bij alle vestigingen in het eigen netwerk contactloze betaalmethodes mogelijk gemaakt. Hieronder vallen ook filialen van de keten GreenWise Markets. Door de contactloze betaalmethodes hoeven klanten geen touchpads meer aan te raken, die mogelijk verontreinigd zijn met het coronavirus. De betaalmethode werkt met smartphones of bankpassen, die contact kunnen maken met sensoren bij de kassa. Het is zodoende niet nodig de bankpas in de gleuf van een kleine pinautomaat te steken. Klanten kunnen betalen door middel van Apple Pay en Google Pay. Ook kan er gebruik worden gemaakt van het betaalsysteem via de app van Publix.
Bron: progressivegrocer.com 

Canada: Loblaw past eenrichtingsverkeer toe in winkels
Loblaw, dat in Canada onder andere verantwoordelijk is voor de ketens Loblaws, Shoppers Drug Mart en Real Canadian Superstore, experimenteert in enkele winkels met eenrichtingsverkeer. De nieuwe maatregel is bedoeld tegen verspreiding van het coronavirus en zorgt ervoor dat klanten in de winkel zich in een enkele richting moeten bewegen, zonder dat ze terug mogen lopen. Ook hebben een aantal vestigingen aan klanten gevraagd voorlopig geen eigen herbruikbare containers mee te nemen, omdat niet kan worden gegarandeerd dat elke container vrij is van het coronavirus.
Bron: dailyhive.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven