Corona-updates

Noordrijn-Westfalen: "houd grens met Nederland open"

Om zorgmedewerkers te ontlasten, opent Albert Heijn vijf afhaalpunten in randstedelijke ziekenhuizen. Artsen en verplegers kunnen daar terecht voor hun bestelde boodschappen. De afgelopen dagen was in Nederland een dalende lijn in de cijfers te zien. Het aantal slachtoffers, besmettingen en ziekenhuisopnames, nam iets af.

Noordrijn-Westfalen: "houd grens met Nederland open"
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen roept de regering in Berlijn op om de grens met Nederland open te houden. De Duitse regering overlegt vandaag over verscherpte controles aan de grenzen met Polen, Tsjechië, België en Nederland om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Sinds 16 maart wordt al strenger gecontroleerd aan de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken. Alleen mensen die een zwaarwegende reden hebben om naar Duitsland te reizen, worden toegelaten.   

Retail: 

Kredietverzekeraars draaien kraan dicht voor winkeliers
De drie grootste kredietverzekeraars van Nederland stoppen of verlagen hun kredietlimieten voor tientallen winkelketens, schrijft het Financieel Dagblad op basis van een rondgang langs winkeliers. Ook worden bijna alle nieuwe aanvragen afgewezen. Zonder garantie van een kredietverzekeraar zijn ook banken geneigd zich terug te trekken omdat risico's dan als te hoog worden ingeschat.

Nederland doet massaal online boodschappen 
Jumbo en Albert Heijn laten weten dat ze voorlopig niet hun minimumtarief verhogen (wat Picnic wel doet). Dat tarief is bij beide supermarkten met 50 euro sowieso al hoger dan bij Picnic. Ook bij deze concerns doen klanten aanzienlijk meer boodschappen online dan onder normale omstandigheden. Jumbo krijgt 50 procent meer online bestellingen binnen. Albert Heijn wil geen cijfers delen, maar laat weten dat de vraag 'erg groot' is.

Aldi NederlandAlgemene informatie:

LTO: 'Stel Europese Van-Boer-tot-Bord-strategie uit'
De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de land- en tuinbouwsector. De focus ligt op dit moment op de continuïteit van de voedselketen en het overeind houden van sectoren waar de afzet is verdampt. LTO Nederland vraagt de Europese Commissie daarom de voor deze maand aangekondigde Van-Boer-tot-Bord-strategie uit te stellen.

De publicatie van de Van-Boer-tot-Bord-strategie, die deel uitmaakt van de Europese Green Deal, staat nu op de planning voor eind april. Dit is gezien de crisis waar de Europese Unie zich in bevindt een slecht moment voor nieuwe ambities en de daar mee gepaard gaande nieuwe regelgeving. LTO Nederland heeft Europees Commissaris Kyriakides van Gezondheid en Voedselveiligheid, daarom om uitstel gevraagd in een brief.

Bron: LTO Nederland

NOW-loket open voor bedrijven
Werkgevers die door de coronacrisis minimaal twintig procent omzetverlies lijden over drie maanden, kunnen vanaf vandaag een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV. Deze zogenoemde NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid) vervangt de Werktijdverkortingsregeling, die op 17 maart is gestopt.

De tegemoetkoming kan in eerste instantie voor drie maanden worden aangevraagd. Voorwaarde is wel dat werknemers in dienst blijven en het volledige salaris krijgen doorbetaald. De regeling is namelijk bedoeld om werknemers in dienst te houden. Ondernemers kunnen de NOW digitaal aanvragen tot en met 31 mei.

Arbeid:

Asperge-oogst in het nauw, maar ook gered door coronacrisis
"Alles beter dan thuis niks zitten doen hè", zegt buschauffeur Sytse van Netten resoluut. Door gebrek aan werk kwam hij thuis te zitten, maar zat niet bij de pakker neer. Nu werkt hij, met vele andere, als tijdelijke aspergesteker. Een win-winsituatie, want de aspergebedrijven zaten met de handen in het haar. "Door de coronaproblematiek is het moeilijk om seizoensarbeiders te krijgen", legt aspergesteker Lennard Schuiling uit. 

Handel: 

België: Prijsvorming verse groenten en fruit onder druk
Alleen al in de maand april produceren de Vlaamse fruit- en groentetelers 84 miljoen kilo of stuks groenten en 34 miljoen kilo fruit. Omdat de vraag naar verse groenten en fruit vanuit de horeca en de foodservice bijna volledig is weggevallen en de export minder vlot loopt, is de prijsvorming van een aantal producten onder druk komen te staan. Daarom doen de Belgische veilingen vanuit de koepel LAVA, samen met VLAM, een oproep om meer lokale groenten en fruit te kopen. Ook op Europees niveau wordt aan de alarmbel getrokken en aangedrongen op meer steun vanuit de EU.

Logistiek:

Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op
Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.Tijdelijke isolatieperiode van 14 dagen in Griekenland
Alle grenzen zijn ​​open voor internationaal transport. Werknemers van alle nationaliteiten die zich bezighouden met internationaal transport (land, lucht, zee) moeten bij binnenkomst in Griekenland door het land reizen óf hun eindbestemming binnen het land bereiken. Nadat chauffeurs de eindbestemming in Griekenland hebben bereikt, moeten ze beginnen met een tijdelijke isolatieperiode van 14 dagen.

Benodigd document transport Litouwen
Het ministerie van Volksgezondheid in Litouwen screent bij grensoverschrijding op symptomen van het coronavirus bij terugkeer of aankomst vanuit het buitenland. Internationale transportchauffeurs zijn verplicht om de los- en laadadressen die tijdens de reis plaatsvinden te vermelden in een document in vrije vorm, met vermelding van hun doel en duur.

Overige informatie:

Frank Vermeersch, Agrofair
"De coronacrisis geeft geen alibi noch vrijgeleide om te teugels te vieren" 
"Onze lean & mean aanpak werpt zijn vruchten af en stelt ons in staat om razendsnel te schakelen. Niet dat het makkelijk is, dat hoor je ons niet zeggen, maar in gegeven moeilijke omstandigheden blijft de leveringsketting gegarandeerd", aldus Frank Vermeersch van Agrofair.

"Van cruciaal belang is dat alle bananenproducenten volledig operationeel blijven, vandaar ook de draconische maatregen te zien in het onderstaande filmpje. Dit past trouwens helemaal in onze communicatieaanpak om elke week een bulletin uit te brengen met de stand van zaken", zegt Frank. 

"Alle klanten hebben begrip voor onregelmatigheden en waarderen nu nog meer dan anders een transparante duidelijke aanpak, want laat er geen misverstand over ontstaan, de coronacrisis geeft geen alibi noch vrijgeleide om te teugels te vieren. Retailer, rijpers hebben hun schema’s en de consument verwacht zijn bananen in de fruitafdeling en lege schappen worden niet getolereerd, Corona veranderd daar geen sikkepit aan", besluit Vermeersch. Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven