Swisspatat vraagt aanvullend importcontingent aan van 8000 ton consumptieaardappelen

Zwitserland moet aardappelen importeren

Vanwege de coronacrisis is aardappelimport noodzakelijk geworden in Zwitserland. Ruedi Fischer, voorzitter van de aardappeltelers, waarschuwt in een gesprek met Schweizer Bauer echter nadrukkelijk voor een uitbreiding van het aardappelareaal. Dit zou tot overproductie leiden.

Schweizer Bauer: De vraag naar aardappelen is zeer goed. Kan de vraag met Zwitserse aardappelen gedekt worden?
Ruedi Fischer: Nee, Swisspatat heeft bij de federale dienst voor Landbouw een aanvullend importcontingent van 8000 ton consumptieaardappelen aangevraagd met een looptijd vanaf 1 april. Vanwege de coronacrisis zijn er op de korte termijn grotere hoeveelheden nodig. Om hier aan te komen, zal niet eenvoudig zijn. Het aanleggen van een noodvoorraad, het thuis koken en geen inkooptoerisme meer zijn redenen waarom de aardappelverkoop nu tussentijds gestegen is. Bij de industrieaardappelen is de markt nu echter al verschoven van een te grote vraag naar een te groot aanbod.

Welke soorten zijn momenteel bijzonder populair?
We moeten onderscheid maken tussen consumptie- en verwerkingsaardappelen. Zoals gezegd loopt de verkoop van consumptieaardappelen, zowel bloemig als vastkokend, momenteel bovengemiddeld.

Waar zijn er problemen?
Bij de verwerkingsaardappelen, vooral bij de frietaardappelen, zou het tot een zeer moeilijke situatie kunnen komen. Restaurants, fastfoodketens, skioorden en andere grote afnemers van friet moesten verplicht hun deuren sluiten. Dat zorgt voor een flinke afzetdaling. Volgens ons moet de import van verwerkingsaardappelen momenteel stop worden gezet. 

Kan het aardappelareaal dit jaar uitgebreid worden?
Het zou een heel verkeerd signaal zijn om vanwege de actuele situatie het areaal uit te breiden. Al bij een licht bovengemiddelde oogst in de herfst was dit sterk negatief merkbaar.

Dreigt er dan niet gewoon een grotere import?
De actuele aanvullende import heeft met de uitzonderingssituatie van het coronavirus te maken. Zodra onze eerste Zwitserse vroege aardappelen klaar zijn om geoogst te worden, moet er zo snel mogelijk weer op Zwitserse aardappelen over worden gestapt. Het aanvullend importcontingent dient nu alleen om in de actuele situatie een voldoende verzorging te garanderen. We verwachten echter van de handel dat zij heel duidelijk voor de Zwitserse oogst zullen kiezen zodra dit weer mogelijk is. Helaas ga ik er momenteel niet van uit dat op de middellange termijn de aardappelconsumptie vanwege de coronacrisis significant zal toenemen.

Wat raadt u telers aan die er over nadenken om met aardappelteelt te beginnen?
Dat ze dat in geen geval moeten doen.

Bron: Schweizer Bauer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven