In Nieuw-Zeeland gaat hardfruitoogst onder strikte voorwaarden verder

In Nieuw-Zeeland is de oogst van appelen en peren in volle gang. Meer dan 14.000 arbeidskrachten zijn nodig om de 600.000 ton fruit te oogsten.

De regering heeft de productie en verwerking van levensmiddelen en dranken aangemerkt als essentieel wat betekent dat het plukken, verpakken en verladen van fruit door kan gaan. Er gelden echter wel strenge protocollen. 

Alan Pollard, directeur van New Zealand Apples and Pears, zegt dat de sector beseft dat zij in een bevoorrechte positie verkeert, zeker nu veel andere bedrijven hun activiteiten moeten staken.

"Nu we door blijven werken, hebben we drie belangrijke prioriteiten: de veiligheid van onze medewerkers, voorkomen dat Covid-19 zich verder verspreidt en het behoud van de voedselveiligheid. Daarnaast mogen we ook het belang van het leveren van verse groenten en fruit aan de binnenlandse markt niet uit het oog verliezen, evenals het belang van het voortzetten van de export. Als we importmarkten van onze voedingsmiddelen blijven voorzien dan zullen deze ons waarschijnlijk eerder voorzien van essentiële goederen, zoals medicijnen, wanneer dit nodig zou zijn."  

Pollard geeft toe dat sommige aspecten van de huidige gang van zaken verwarrend kunnen zijn voor buitenstaanders. "Ik ben me ervan bewust dat sommigen zich zorgen maken over het aantal mensen dat wij in onze voertuigen vervoeren. Het is echter zo dat onze werknemers net zoals gezinnen samen leven, werken en reizen, zonder dat ze buiten deze kleine kring komen. Wanneer men dus een groep mensen samen ziet reizen, dan gaat het dus om werknemers die samen wonen, werken en reizen."

De sector werkt nauw samen met de overheid om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan alle richtlijnen. "De social distancing- en hygiëneprotocollen die wij hebben geïmplementeerd worden gecontroleerd door de autoriteiten," voegt Pollard eraan toe. 

"We garanderen dat de hardfruitsector er alles aan doet om een zo veilig mogelijke werkplek te creëren of dit nu in de boomgaarden, de pakstations of ondersteunende activiteiten is."

Bron: Scoop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven