Mitrosilis over het recordbrekende Griekse kiwi-seizoen

"Enorme vraag naar Griekse kiwi's vanuit de hele wereld"

De Griekse kiwi-export stevent af op nieuwe records, waarbij het land al bijna 40.000 ton meer heeft geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De vraag is ook sterk toegenomen, met consumenten die op zoek zijn naar vitamine C, die juist zoveel kiwi's bevatten.

Nieuwe kiwiplantages
Griekenland heeft indrukwekkende volumes kiwi geleverd dit jaar. Volgens Christos Mitrosilis, CEO van Mitrosilis, is de toename van de plantages de oorzaak van de enorme stijging van de export: "Griekenland heeft de laatste jaren veel nieuwe plantages aangelegd en deze plantages zijn nu in productie. We kunnen verwachten dat de volumes in de nabije toekomst nog meer zullen toenemen. Dit seizoen heeft Griekenland tot 27 maart bijna 153.500 ton uitgevoerd, tegenover bijna 115.500 ton vorig jaar in dezelfde periode. Dit jaar werd van de meer dan 153.000 ton bijna 107.000 ton naar Europa gestuurd, terwijl de overige bijna 46.500 ton naar de rest van de wereld werd geëxporteerd."

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de consument op zoek naar versproducten die het immuunsysteem versterken. Dit heeft geleid tot een piek in de vraag naar de kiwi's. "Op dit moment is de vraag vanuit de hele wereld enorm, omdat kiwi een hoger gehalte aan vitamine C heeft dan de meeste andere fruitsoorten. De top 15 landen waar de meeste vraag vandaan komt zijn momenteel Spanje, Italië, Polen, Duitsland, Oekraïne, de VS, Roemenië, Egypte, Saoedi-Arabië, het VK, Frankrijk, Bulgarije, Nederland, Servië en Tsjechië."

Minder personeel
Hoewel de export kan doorgaan, zijn er verschillende uitdagingen waar Mitrosilis mee te maken heeft om de producten te krijgen waar ze moeten zijn. En dit proces wordt onvermijdelijk vertraagd door de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Naast de menselijke verliezen, het verdriet dat we allemaal voelen over deze vreselijke pandemie, heeft Covid-19 ook catastrofale gevolgen voor de economieën, die op hun beurt veel van onze bedrijven treffen. Er zijn uitdagingen in alle stadia op dit moment. Het verpakken, verschepen en ontvangen van de goederen is erg moeilijk, omdat de bedrijven en havens in de meeste gevallen met minder personeel draaien en alles nu gewoon langzamer gaat. In het begin had het alleen invloed op de export naar Azië, maar nu zijn deze uitdagingen ook in Europa opgedoken."

Kiwi's in oktober en november geplukt
Voor sommige fruitsoorten is het onzeker of er genoeg werk is om te oogsten. Voor kiwi's zal dit geen invloed hebben op dit seizoen, aangezien de oogst in 2019 is voltooid, lang voordat het virus op grote schaal zijn weg naar Europa vond. "Gelukkig hebben we met de kiwi's geen problemen met het oogsten van het fruit zoals bij andere producten het geval is. De kiwi's werden geoogst in oktober en november vorig jaar. Alles gaat op dit moment langzamer, maar gelukkig is er niets volledig gestopt. Tot nu toe hebben we de markten kunnen voorzien van alle gewenste vitamine C."

Voor meer informatie:
Nikos Katsaloulis
Mitrosilis SA
+30 2752045000
nikos.katsaloulis@mitrosilis.gr
www.mitrosilis.gr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven