Multipond:

"De J-generatie is ontwikkeld voor toepassing met extreem hoge hygiëne-eisen"

De geschiedenis van Empacadora del Golfo de México gaat terug naar het jaar 1940, toen een groep handelaren het kleine Mexicaanse bedrijf kocht. Momenteel behoort het familiebedrijf met 430 medewerkers tot de toonaangevende levensmiddelenproducenten in Mexico en heeft het wereldwijd een uitstekende reputatie. Het bedrijf staat bekend om zijn typische Mexicaanse chipotles, 50% van de producten wordt geëxporteerd. De sterk groeiende Mexicaanse economie enerzijds, en het gebrek aan vakmensen in de regio anderzijds, dwingen het bedrijf tot verdere automatisering van de productie. Zo wordt een nieuwe productielijn voor het volautomatisch afwegen en verpakken van verse en gedroogde jalapeños aangeschaft.

Een grote uitdaging bij de uitvoering van zulke projecten is het klimaat van de kuststreek: niet alleen stijgen de temperaturen bij de productie tot 46°C, ook speelt de zoutige zeelucht een grote rol. "Daarom hecht eigenaar Rodrigo Sainz Trapaga bij de aanschaf van nieuwe installaties grote waarde aan de robuustheid van alle componenten", zegt het bedrijf. 

"Voor de multihead weegautomaat koos men relatief snel voor Multipond", aldus Multipond. Rodrigo Sainz Trapaga is zeer overtuigd van het hygiënisch design en de robuuste constructie van de nieuwe J-generatie: „De robuuste constructie van de machine is absoluut uniek op de markt; dat konden andere producenten ons in de verste verte niet bieden.“ Er wordt met een weegsysteem van het type MP-22-1000-400-J gewerkt.

De weegautomaat werkt volgens het deelhoeveelheids-combinatieprincipe. De verse en gedroogde en gerookte, in water gedompelde jalapeños worden met een transportband naar het platform gebracht. Boven aangekomen gaat het product via de Multipond toevoergoot naar de weegautomaat. De toevoergoot is voorzien van een vloeistofafscheider, om overtollig vocht vóór het weegproces te kunnen afvoeren.

Het weegsysteem is een multihead weegautomaat van de nieuwste machinegeneratie. Centraal onderwerp bij de nieuwe machinegeneratie is het hygiënisch ontwerp, en dat tot in het kleinste detail. De J-generatie is speciaal ontwikkeld voor toepassing in omgevingen met extreem hoge hygiëne-eisen. Standaard hebben alle multihead weegautomaten uit de J-generatie de beschermingsklasse IP 69 - en dat zonder externe persluchttoevoer. Dit was het doorslaggevende criterium bij de koopbeslissing.

Zodra de plakkerige chilipepers bij de weegautomaat zijn aangekomen, worden ze via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voorvulbakken en vervolgens naar de weegbakken geleid. De computer berekent dan, op basis van de deelhoeveelheden, de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht van 53 tot 220 g.

"Alle productgeleidende delen zijn exact aan de productie-eisen en de producteigenschappen van de zeer plakkerige jalapeños aangepast. Bij het ontwerp van de oppervlakken werd gekozen voor geprofileerd plaatmateriaal en het gepatenteerde Fresh Food profiel, om een soepele productstroom te kunnen garanderen.
De weegautomaat wordt bediend via een gebruikersvriendelijke kleurenmonitor met touchscreen. Voor maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid zorgt de volautomatische kalibratie van de in eigen huis gefabriceerde weegcellen; in elke weegcel is een kalibratiegewicht geïntegreerd. Multipond doet dit als enige fabrikant van multihead weegautomaten wereldwijd volautomatisch, continu en tijdens de productie. De 22-kops weegautomaat is uitgevoerd met een tweevoudige uitloop. Onder elke uitloop is een pneumatische eindbak geïnstalleerd, die de porties aan het nageschakelde overgavesysteem overdraagt", zegt het bedrijf. 

Het speciaal voor deze toepassing geconstrueerde Multipond overgavesysteem met uitworp van afgekeurde gewichten is de interface tussen de weegautomaat en de verpakkingsmachine. Zwenktrechters verdelen de afgewogen porties in de in 2x2 formaatbakken. Vervolgens zorgt de formaattrechter ervoor dat de porties correct in de potten van de nageschakelde pottenlijn worden overgegeven en schoon worden afgesloten.

De nominale vulgewichten van de eindverpakking liggen tussen 53 en 220 gram, terwijl de stukgewichten van de chilipepers van nature sterk schommelen. De capaciteit is maximaal 140 wegingen per minuut. Eigenaar Rodrigo Sainz Trapaga is zeer tevreden over de resultaten: „Multipond doet wat ze belooft. Men heeft ons tijdens het gehele project geadviseerd.“

De hygiënische constructie van de weegautomaat is de basis voor een snelle en eenvoudige reiniging. De gedroogde en gerookte jalapeños worden vóór het verpakkingsproces met een speciaal bandensysteem bevochtigd. Daardoor ontstaat op de weegautomaat een rode afzetting, die tussen twee ploegen door dagelijks met een complete natte reiniging wordt verwijderd. De weegautomaat wordt hierbij letterlijk ‘onder water’ gezet. De productgeleidende delen kunnen snel en zonder gereedschap gedemonteerd worden, dit vermindert de stilstandtijden van de installatie voor reinigings- en onderhoudswerkzaamheden tot een absoluut minimum.

Rodrigo Sainz Trapaga is tevreden over de uitvoering van het project: "De korte wegen en eenvoudige procedures bij Multipond vormden voor de projectuitvoering een groot voordeel. De samenwerking verliep al vanaf de eerste dag probleemloos en Multipond stond ons met haar jarenlange ervaring met raad en daad terzijde. De begeleiding door het bedrijf en de nationale vertegenwoordiging is van topklasse." 

Voor meer informatie:
Frank Caris
Multipond
Tel. +31 40 2628090
f.caris@multipond.nl 
www.multipond.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven