EU-orders nemen juist toe

Problemen luchtvrachtvervoer treft Keniaanse fruit- en bloemenexport

Een tekort aan groenten en fruit heeft delen van de Europese markt getroffen, waardoor landen gedwongen zijn om bestellingen, die na de opkomst van Covid-19 zijn geannuleerd, te hervatten. Keniaanse exporteurs krijgen nu orders voor groenten en fruit zoals avocado uit landen als het VK, Frankrijk, België en Duitsland, zo meldt Fresh Produce Consortium of Kenya (FPC).

Probleem is het vervoer, aangezien de meeste luchtvaartmaatschappijen hun toestellen aan de grond houden als gevolg van de pandemie. "We krijgen enorme orders voor groenten en fruit, maar we hebben te maken met ernstige logistieke problemen," zegt Ojepat Okesegere, directeur van FPC. "Er gaan maar weinig vrachtvluchten richting Europa. De meeste Europese landen zijn in lockdown waardoor de beweging beperkt is, behalve voor essentiële doeleinden zoals het kopen van voedsel."

Afgezien van de binnenlandse leveringen zijn Europese landen afhankelijk van Amerika en Afrika om hun voorraden op te voeren. De VS is in lockdown die tot 30 april is verlengd door president Donald Trump, na een sterke toename van het aantal Amerikanen dat getroffen is door het coronavirus.

Businessdailyafrica.com meldt dat door de sluiting van 's werelds grootste veiling in Amsterdam, Keniaanse bloemenkwekerijen blijven zitten met hun product, omdat slechts een fractie wordt verkocht aan Europese landen via directe verkoop. Oserian Flower Farms vertrouwt nu op directe markten om te verkopen. "We zijn afhankelijk van directe verkoop aan enkele landen nu de veiling is gesloten," zegt Mary Kinyua, directeur personeelszaken van het bloemenbedrijf.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven