Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Korsten over het effect van het coronavirus op het Egyptische citrusseizoen

“De citrussector zal als één van de weinigen een graantje in deze zeer ongewenste situatie meepikken”

Tholen - Als Nederlander in Egypte is het af en toe schrikken. De verschillen in de capaciteit om het coronavirus te bestrijden is enorm. Wel is het vermoeden dat de Egyptische citrus sector als één van de weinige een graantje mee gaat pikken uit deze ongewenste situatie.

Hans Korsten heeft in de 31 jaar dat hij woonachtig is in Egypte agentschappen voor meerdere bedrijven vervuld en is zodoende goed bekend met het land. Ook Egypte heeft strenge maatregelen genomen in een poging de verspreiding van het virus te stoppen, geeft hij aan. “Met een gedeeltelijk uitgaansverbod, thuis werken, sluiting van scholen en horeca en zo veel mogelijk voorlichting voor de bevolking doet ook de overheid in Egypte er alles aan om het gevaarlijke ‘wereldfenomeen’ onder controle te krijgen. We weten niet wat ons te wachten staat, maar dat in vele gebieden de lage hygiënische normen en het lage of zelfs geen enkele opleidingsniveau ons niet zullen helpen om het virus optimaal te bestrijden, staat buiten kijf.”

Alhoewel de situatie voor de mensheid een werkelijke ramp is geworden, lijkt het citrusseizoen alles behalve verloren. De consument zoekt naar vitamine C, waardoor de vraag nauwelijks bij te benen is: “Het Egyptische citrusseizoen kende vanwege de lagere oogstramingen van meet af aan een behoorlijke prijs en stevent nu af op een zelden of nooit eerder gerealiseerd niveau. De consument laat zich hierdoor niet afschrikken. Want met het terechte besef dat Vitamine C een versterker is van het immuunsysteem, staan één of meerdere netjes sinaasappelen steevast op het boodschappenlijstje. Een ideale wereld voor de citrustak van onze sector, maar helaas ook een doodsteek voor sommige andere producten, zoals watermeloenen en ananas, waarvan de verkoop vrijwel stil is komen te liggen,” legt Korsten uit.

Toch is het niet allemaal positief voor het citrusseizoen. Transport voor export is nog steeds in mindere mate beschikbaar en containerprijzen zijn gigantisch gestegen: “Egypte heeft alle registers opengetrokken om aan de enorme vraag te voldoen, maar een ‘lockdown’ in Egypte zou in de toekomst nog roet in het eten kunnen gooien. In de wandelgangen wordt inmiddels steeds vaker op een totale lockdown gespeculeerd maar de overheid lijkt er (nog) niet aan te willen. Nu zijn ook de schaars beschikbare koelcontainers een probleem op wereldniveau en vliegen zeetarieven als een komeet omhoog. Het is dus zeker niet allemaal goud dat er blinkt, maar de citrussector zal, als een van de weinigen, een graantje in deze zeer ongewenste situatie meepikken.”

Volgens Korsten zijn het zorgsysteem en de overheid in Egypte niet in staat om de enorme klappen op te vangen, zoals dat ook in Europa geen sinecure is: “Zoals overal krijgt ook de Egyptische economie, dus met name de bevolking, enorme klappen. Maar in Egypte heeft de overheid absoluut niet de goed gevulde zakken om het leed van de, voor een groot gedeelte, armlastige bevolking te ledigen. Vrijwel alle sectoren worden geraakt en er wordt geen enkel licht in de tunnel ontwaard. Voor de meeste Egyptenaren is dit een catastrofe van ongekende omvang. Zelf zit ik, met name vanwege mijn leeftijd, al twee weken binnen en ben ik op het balkon aangewezen om een frisse neus te halen

Voor meer informatie
Hans Korsten
Partner in Sourcing
Tel: +20 10111 996 94
Tel: +31 6 124 156 00
Email: hkorsten@partnerinsourcing.com