Greenco verder als 'innovator en merkenbouwer'

Wim Peters Kwekerijen neemt Greenco Someren over

Na enkele maanden voorbereiding neemt Wim Peters Kwekerijen Greenco Productions en De Driemaster in Someren over van Greenco. Daarmee verdubbelt het bedrijf in omvang. “De overname is een gevolg van de toegenomen vraag naar onze tomaten”, verklaart Wim Peters. “Deze stap past binnen onze visie voor de toekomst.”

Met de overname verdubbelt Wim Peters Kwekerijen, lid van Royal ZON Fruit & Vegetables, in areaal van 16 naar 31 hectare en krijgt het er 11 hectare met belichting bij. De locaties liggen op een steenworp afstand van elkaar in Someren. Enkele maanden geleden zijn beide bedrijven gestart met een verkenning, die resulteert in een overname per 1 april 2020.

Lastenvermindering schept ruimte voor Greenco
Greenco laat weten met de verkoop van de productievestigingen zijn eerder ingezette strategische heroriëntatie verder gestalte te geven. Het bedrijf wil nog meer innovator en merkenbouwer zijn en de lastenvermindering die met de verkoop gemoeid is schept volgens Greenco 'ruimte en flexibiliteit voor inclusieve samenwerkingen en partnerships.'

Robert Ketelarij, CEO Greenco: "In ons Strategisch Businessplan kiezen wij voor groeien in kansen door het verminderen van onze lasten. De nadruk ligt niet meer op zelf produceren, maar op het aangaan van samenwerkingsverbanden, co-creaties en partnerships, inclusief het verkoopkanaal.

Wij sluiten ook weer beter aan op de doelstellingen van de oprichters van Greenco. Het bedenken, vermarkten en verpakken van premium merken voor snackgroenten, zoals Tommies."

Eerder werd afgelopen najaar al de teeltlocatie van Greenco in de Wieringermeer aan Agro Care verkocht

Na noodweer wijziging (afzet)strategie
Op 23 juni 2016 werden de bedrijven van zowel Peters als Greenco zwaar getroffen door een hagelbui, waardoor de productie voor een jaar volledig stagneerde. Voor het familiebedrijf, Wim Peters, dat al meer dan honderd jaar tomaten teelt, was dit een goed moment om nieuwe strategische doelen te formuleren en een nieuwe organisatiestructuur te ontwikkelen. Hierdoor wist Peters in 2017 terug te komen, met nieuwe opstanden en een kasinrichting die volledig gericht is op een duurzame en innovatieve teeltwijze.

Peters veranderde in dat jaar van afzetstrategie. Hij legde onder andere contacten met buitenlandse telers en hun handelspartners. “Veel afnemers wilden graag zaken met ons doen vanwege onze duurzame teeltwijze, dus daar lag een kans. We hebben gekozen voor een breder assortiment tomaten en werken nu nagenoeg volledig vraaggestuurd”, legt hij uit. Deze strategie bleek te werken. De toenemende vraag was mede de aanleiding voor de overname.

Bescheidenheid
Peters: “Het is een lastig moment om de overname bekend te maken, vanwege de grote impact van de coronacrisis. Daarom breng ik deze boodschap met trots, maar ook met gepaste bescheidenheid. Op de eerste plaats komt natuurlijk de gezondheid van de mensen om ons heen.

Voor de toekomst willen we doorgaan met onze visie om duurzaam en innovatief tomaten te telen, verpakken en verkopen aan onze (inter)nationale klanten. Wij leveren een bijdrage aan de behoefte van onze klanten, waarbij kwaliteit, langdurige en eerlijke relaties centraal staan.”

Nieuwe teelten vraaggestuurd
De bestaande teelten van Greenco Productions en De Driemaster worden door Greenco afgenomen. Opvolgende teelten worden vraaggestuurd ingevuld.

Greenco produceerde in de deels belichte kassen in Someren snacktomaatjes en experimenteerde er ook met nieuwe rassen trostomaten. Greenco medewerkers die direct bij het werk in de kassen in Someren betrokken zijn, gaan met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden over naar Wim Peters Kwekerijen. Overige medewerkers van Greenco in Someren blijven in dienst van Greenco.

 

Voor meer informatie:
Wim Peters Kwekerijen
info@wimpeterskwekerijen.nl  

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven