Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stijgende kosten, regen en toenemende spanning bij kopers

"De vraag naar Spaanse citroenen is niet bij te houden"

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in Europa en de rest van de wereld is de vraag naar citroen enorm gestegen. De Spaanse volumes heersen momenteel op de Europese markten, maar ze zijn niet groot vanwege een mindere oogst dit jaar. De sector heeft ook af te rekenen met andere obstakels zoals de huidige hygiëne- en lockdownmaatregelen en de aanhoudende regens met overstromingen in sommige gebieden. De telersprijzen zijn omhoog gegaan, maar ook de verwerkingskosten zijn exponentieel gestegen.

“De vraag naar Spaanse citroen is niet bij te houden”, zegt Martina Lípová van de commerciële afdeling van het bedrijf Hijos de Alberto del Cerro uit Murcia. “Door vorstproblemen is het Turkse seizoen dit jaar eerder afgelopen. Uit Zuid-Afrika komen momenteel slechts beperkte volumes aan hoge prijzen. De Spaanse citroenen heersen dus op de Europese markten en iedereen wil ze op dit moment. Het lijkt er niet op dat de markt zal kalmeren vooraleer de Argentijnse citroen zijn intrede doet”.

Er zijn studies gepubliceerd waarin staat dat een patiënt de strijd met de coronaziekte beter kan aangaan als het immuunsysteem versterkt wordt met vitamine C. De citroen levert die vitamine, net zoals ander citrus. Dat maakt de citroen zo populair naast het feit dat hij langer vers blijft dan veel ander fruit.

De prijzen van de citroenen in de supermarkten stijgen echter niet zo snel als de kosten. Samen met het tekort aan product door de regens van de laatste weken zorgt dat voor een gespannen situatie. “De productiekosten zijn van de ene op de andere dag verveelvoudigd. We proberen de bestellingen onder onze klanten te verdelen zodat iedereen product zou hebben”, zegt Martina.

“Spanje is al 3 weken in lockdown. Mensen moeten thuis blijven tijdens de duur van de noodtoestand met uitzondering van wie in vitale sectoren werkt. De eerste week lieten de Oost-Europese landen een grotere vraag naar Spaanse citroenen optekenen. Normaal gezien richten zij hun blik naar Turkije. De algemene vraag was dus gestegen, maar het was op dat moment nog doenbaar, tot in de tweede week de bestellingen uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland een hoge vlucht namen als gevolg van het hamstergedrag in die landen”.

"Tegelijkertijd nam de productiesnelheid af als gevolg van de opgelegde hygiënemaatregelen en beperkingen zoals social distancing in de boomgaarden en de pakstations. Aangezien onze mensen gewend zijn om te carpoolen naar het werk, zijn er flink wat boetes uitgedeeld. Er zijn zoveel complicaties opgetreden dat we er wanhopig van werden. Uiteindelijk hebben we het nu toch voor elkaar gekregen dat onze plukkers zonder boetes op de werkplek geraken. In het pakstation werken we met ongeveer twintig mensen minder. We beginnen om 7 uur ‘s morgens en houden op om middernacht. Dat doen we in twee ploegen om het besmettingsrisico te verkleinen. Aan de andere kant zit de weersomstandigheden echt tegen. Vorige week heeft het veel geregend en hebben er op sommige plaatsen ook overstromingen plaatsgevonden. We konden niet anders dan de pluk stilleggen. Deze week regent het nog steeds. Het is niet gemakkelijk maar we doen wat we kunnen. We zijn het moreel verplicht om de vraag naar landbouwproducten in te vullen", besluit Martina.

Voor meer informatie:
Martina Lípová
Hijos de Alberto del Cerro
C/ Mayor, 372. 
30139 El Raal, Murcia (Spanje)
Tel: +34 968600162
Mob: +34 696982440
enrique@albertodelcerro.com
www.albertodelcerro.com 

Publicatiedatum: